Kiitoksen paikka

Ajassa

Matkustin äskettäin Moskovaan. Lentokentältä kaupungin keskustaan kuljettaa Aeroexpress-juna, jonka sisäänkäynnillä seisoi varsin ikävällä äänensävyllä varustettu venäläinen turvamies:

– Neiti hyvä, laittakaa kaikki matkatavaranne läpivalaisuun! Tyhjentäkää taskunne! Oletteko varma, ettei niihin jäänyt avaimia tai puhelimia? Hyvä, tulkaa metallinpaljastimen läpi! Ja mikä on tuo kummallinen passi?

– Se on Suomen passi.

– Suomi! Ohhoh, johan on! Jääkiekon maailmanmestarit!

Ja sitten miekkonen löi kanssani kättä päälle, rupatteli hetken Suomen jääkiekkomaajoukkueen hienoudesta ja toivotti mukavaa matkaa.

Se tuntui oikein hyvältä monen tunnin matkustamisen ja yleisen uupumuksen keskellä.

Samaa henkeä oli havaittavissa myös ruotsalaisen Expressen-lehden kolumnissa, joka julkaistiin heti jääkiekkofinaalin jälkeen. Se oli otsikoitu ”Tack för det här VM-miraklet, storebror” eli ”Kiitokset tästä MM-ihmeestä, isoveli”.

Kolumnin sisältö oli juuri niin avointa Suomen joukkueen hehkutusta kuin otsikko antoi ymmärtää.

Suomen MM-kulta kuulemma osoitti, mikä merkitys joukkuepelaamisella on suurten nimien ja NHL-tähteyden sijaan.

Mutta olemmeko me suomalaiset oikeasti joukkuepelaajia, jotka osaavat iloita myös muiden menestyksestä?

Väistämättä tulee mieleen, että Venäjän tai Ruotsin voitettua maailmanmestaruuden sitä ei paljoa lentokenttien turvatarkastuksissa tai lehtien kolumneissa juhlistettaisi.

Usein tuntuu päinvastoin siltä, että kateus ja kyräily ovat suomalaisia kansantauteja.

Venäjän ja Ruotsin antamien esimerkkien ilahduttamana ja suurena jääkiekon ystävänä päätin tehdä kesälupauksen: iloitsen myös muiden onnistumisista ja annan kerrankin ihmisille ympärilläni heidän ansaitsemansa tunnustuksen.

Positiivista palautetta tulee annettua liian harvoin, vaikka jokainen meistä tietää, kuinka muutama ystävällinen kiitoksen sana voi piristää päivää.

Siispä kiitos heille, joiden työn jäljestä olen tänäänkin päässyt nauttimaan: ainakin kokeille, tarjoilijoille, siivoajille, yliopiston hallintohenkilökunnalle, lähikaupan myyjille ja bussikuskeille. Ja monelle muulle.

Te teette tärkeää työtä joka päivä ja työnne jälki ilahduttaa tavallista kulkijaa. Lupaan sanoa tämän myös kasvokkain, kunhan törmätään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.