Kiitos, ja sitten ostoksille

Yhdysvalloissa vietettiin viime torstaina kiitospäivää. Kiitospäivää vietetään Yhdysvalloissa aina marraskuun neljäntenä torstaina.

Yleisesti uskotaan, että kiitospäivän vietto sai alkunsa vuonna 1621 Plymouthissa nykyisessä Massachusettsin osavaltiossa.

Englannista purjehtineet siirtolaiset selvisivät ensimmäisen vuoden yli uudella mantereella. Yhteisellä aterialla he kiittivät Jumalaa ja intiaaneja. Oli tarvittu uskoa, mutta ensimmäiseen omaan satoon saakka myös ruokaa, jota intiaanit olivat antaneet.

Muitakin selityksiä on. Väitetään, että ensimmäistä kiitospäivää Amerikan mantereella vietettiinkin jo vuonna 1598 El Pasossa nykyisen Teksasin alueella.

Saattaa hyvinkin olla. Kannattaa kuitenkin huomata, että näissä väittelyissä kyse on Euroopasta tulleiden siirtolaisten ensimmäisestä kiitospäivästä.

Kiitospäivän juuret ovat itse asiassa yleismaailmalliset. Ihmiset ovat aina kiittäneet, kun uusi sato on korjattu tai on selvitty jostakin koettelemuksesta. Yleensä on kiitetty jumalia tai jotakin, jonka kaitselmukseen on uskottu.

Kukapa tietää, vaikka Amerikassa paljon ennen eurooppalaisia tulokkaita asuneet intiaanitkin olisivat viettäneet kiitospäivää. Ei ehkä kuitenkaan marraskuun neljäntenä torstaina.

Vuonna 1621 wampanoag-intiaanit auttoivat Mayflower-laivalla omille asuinsijoilleen osuneita englantilaisia, jotta nämä säilyivät hengissä oudoissa olosuhteissa. Oli syytäkin kutsua heidät kiitospäivän aterialle. Ehkä syötiin kalkkunaakin.

Vähän myöhemmin intiaaneja todennäköisesti kadutti, että tuli autettua. Eurooppalaisia tuli lisää, eivätkä he enää tarvinneet apua. Entiset auttajat ahdisteltiin pois kasvavien siirtokuntien tieltä.

Ensimmäisistä Amerikkaan tulleista siirtolaisista monet etsivät uutta maata, jossa he saattoivat vapaasti uskoa ja harjoittaa uskontoaan.

Perässä tulivat ne, joita kiinnostivat enemmän muut asiat. Etsittiin uskonnonvapautta enemmän maallista hyvää ja vaurautta, rikkauksiakin.

Mantereen alkuperäiset asukkaat eli intiaanit työnnettiin tieltä. Ensin itärannikolta, joka asutettiin ensimmäisenä.

Intiaaneja yritettiin sopeuttaa valkoisten kulttuuriin. Nykytermillä ilmaistuna heitä kotoutettiin, vaikka he olivatkin kotonaan. Eihän sellainen tietenkään onnistu.

Kertomus ensimmäisestä kiitospäivästä Amerikan mantereella on kaunis. Jatko on kuitenkin ruma.

Siksi onkin sopivaa, että kiitospäivän jälkeistä perjantaita kutsutaan Yhdysvalloissa mustaksi perjantaiksi. Musta on kuoleman ja surun väri useimmissa kulttuureissa.

Mustan perjantain vietto ei kuitenkaan juonnu murheesta, vaan taloudellisen voiton odotuksesta.

Päivän vietto sai alkunsa Philadelphiassa joskus 1960-luvulla. Joidenkin selitysten mukaan päivä nimettiin mustaksi, koska ruuhkainen liikenne ja ostoksilla tungeksivat jalankulkijat jättivät mustia jälkiä.

Toisen selityksen mukaan kaupat alkoivat heikon alkuvuoden jälkeen tuottaa voittoa. Tappiot merkitään punaisella ja voitot mustalla.

Mustaa perjantaita vietetään nykyisin kaikkialla Yhdysvalloissa. Kyse on päivästä, joka todenteolla avaa kauppojen joulusesongin. Musta perjantai onkin yksi Yhdysvaltojen vilkkaimmista ostospäivistä.

Päivästä yritetään ottaa irti kaikki, mitä irti on otettavissa. Aikaisemmin riitti, että kaupat avasivat ovensa aamulla klo 6. Parin viime vuoden ajan muutamat suuret tavaratalot päästävä asiakkaat sisälle heti puolenyön jälkeen.

Kiitos, ja sitten ostoksille.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.