Kilpaillaan hinnat ylös

Mitä tarkoittaa julkisten palvelujen yhtiöittäminen ja kilpailun avaaminen? Se tarkoittaa sitä, että palvelun taso heikkenee olennaisesti ja sen hinta kohoaa voimakkaasti.

Tämä yhtiöittäminen ja kilpailun avaaminen on hallinnut suomalaista poliittista keskustelua viimeiset pari vuosikymmentä. Pahasta "sosialistissävyisestä" säätelystä ja yleisistä yhteiskunnan tuottamista ja säätelemistä palveluista on haluttu irti ja vahvasti mukaan aitoon ja autuaaseen markkinatalouteen. Kalliista byrokratiasta irti ja edulliseen tuotantoon!

Ensin avattiin kilpailu rahamarkkinoilla, ja sen seuraukset muistavat varmaan kaikki. Pankit vapautuivat kilpailemasta palveluilla ja pääsivät mukaan aitoon bisnekseen. Pankkisektori tervehtyi.

Seurauksena oli, että pankkitukeen upposi valtion rahaa miljardisotalla, pankin konttoria saa nykyisin suorastaan hakea, pankkiautomaattejakin on harvassa ja käytännössä kaikki pankkipalvelut on tehty maksullisiksi.

Samassa rytäkässä toistakymmentätuhatta pankkivirkailijaa sai lähteä. Kilpailun avaaminen johti siihen, että kilpailu käytännössä loppui. Kukaan ei kilpaile - ei hinnalla eikä palveluilla.

Pankkisektoria seurasi energian myynti ja jakelu. Suomalaisten rakentamat valtionyhtiöt yksityistettiin ja jaettiin energiaa myyviin ja sitä siirtäviin yhtiöihin.

Kansan kertaalleen maksamat voimalaitokset, öljynjalostamot ja sähköverkko otettiin pois kansan käsistä, ja niitä päästettiin hallinnoimaan markkinavoimat ja öykkärimäiset omanvoitontavoittelijat. Johdon hyvyyttä mittaa se, kuinka osakekurssi kehittyy eikä se kuinka edullisesti kuluttaja saa energiansa.

Yhden sähkölaskun sijasta tulee joka kotiin kaksi sähkölaskua: lasku sähköstä ja toinen sen siirrosta. Suunnilleen yhtä suuria kumpikin.

Entäpä sitten energian hinta? Jos on kuiva kesä ja vesivoima jää vähäiseksi, sähkön hinta nousee energiapulan vuoksi. Jos taas sataa koko kesän taivaan täydeltä, sähkön hinta nousee kuitenkin, kun sähköpörssi määrittelee myytävän sähkön hinnan.

Lisääntynyt halvalla tuotettu vesivoima myydään Euroopan kasvaville ja kyltymättömille markkinoille kohoavaan markkinahintaan. Samaan aikaan sähköyhtiöt tekevät satumaisia voittoja, niiden osakekurssit kohoavat ja johto kirjaa ylimaalliset optiovoitot.

Nyt on vuorossa vanha posti tai pitäisi kai sanoa Itella. Itse Euroopan unioni on säätänyt, että postin toiminta pitää saattaa avoimen kilpailun pariin vuoteen 2011 mennessä. Liikelaitokseksi muutetun postin palvelu on jo nyt vain haamu siitä, mitä se aikanaan oli.

Postitoimistoja on pääsääntöisesti yksi kaupungissaan ja maalaiskunnissa ei kaikissa yhtään. Mutta postimaksut eivät kyllä ole alentuneet, vaikka toimintaa on vahvasti ja palvelutasosta välittämättä tehostettu. Päinvastoin. Suomalaiset postimaksut ovat taivaissa verrattuna eurooppalaisiin taksoihin.

Mihin tässä vielä joudutaankaan, kun toimialalla avataan kilpailu. Yksityiset "postit" hoitavat toimintaa pääkaupunkiseudulla ja suomalaisittain suurimmissa kaupungeissa. Haja-asutusalueilta pitää lähteä postinhakuun ja postipalvelujen perään pahimmillaan satojen kilometrien taakse? Näin palataan ajassa vuosisatoja taaksepäin.

Minä en tällaista kilpailua ymmärrä. Missä sen autuus piilee? Auttakaa!

Kirjoittaja on Kuopion Snellman-instituutin johtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keskittyminen on parasta pysäyttää

Lakkoilussa käydään myös arvovalta- ja tiedotussotaa

Ei palata astialle enää ikinä, kiitos

Holokaustin muisto on vaarassa unohtua

Kuopion lääkärikoulutus huipputasoa

Hoitoalan vetovoimaaon pakko parantaa

Lisää, lisää on liian helppo vastaus

Lisää, lisää

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.