Kilpailun katkeruus

Kuukausi on vierähtänyt jännittävästä vaali-illasta. Sellaiseksi sitä ennakoin kaksi kuukautta sitten käydessäni läpi Savo-Karjalan vaalipiirin asetelmaa (SS 20.3).

Veikkasin yhden tuolin vaihtumista jokaisessa neljässä suuressa puolueessa.

Demarit pettivät. Vaihdoksia ei tullut, kun kaksi istuvaa piti jakkaransa Tuula Väätäisen jäädessä rannalle.

Politiikka ja siihen liittyvä jatkuva pyrkiminen on kovaa peliä. Kovinta ja likaisinta se on oman puolueen sisällä.

Sen sai Siilinjärveltä Karttulaan muuttanut Väätäinenkin havaita kampanjoidessaan Pohjois-Karjalan puolella. Vastaanotto oli viileää.

Kaikki ei ollut linjassaan Savon puolellakaan. Kun Kuopion demarit joivat vaali-iltana sumppinsa Sektorissa, Väätäinen muikkuili Sampossa.

Hajanaisuus tuo harvemmin voittoja, mutta kokoomus onnistui siitäkin huolimatta torjumaan tappion. Iisalmelainen Markku Eestilä on Väätäistäkin vähemmän puolueensa piiritoimiston mannekiini.

Neljä vuotta sitten hän jätti kuopiolaisen Sari Raassinan 17 äänellä taakseen. Jo vaalitaistelu oli katkera.

Piiritoimiston painostus johti Iisalmen kaupungin vaalimessujen perumiseen. Kokoonpano oli liian iisalmelainen.

Nyt molemmat menivät läpi ja Pekka Ravin ohi. Raassinan karistamaa katkeruuden viittaa on soviteltu Väätäiselle.

Keskustan sisäisessä kamppailussa lokaa kaadettiin eniten Kiuruveden ja Pielaveden rajalla. Tilanne pysyi kuitenkin hallinnassa. Hannakaisa Heikkisen ja Elsi Kataisen kannattajat täyttivät tukijoukkojen kantamat ämpärit äänillä.

Ankara kilpailuasetelma hyödytti lopulta koko Ylä-Savoa. Seutukunta sai läpi peräti viisi kansanedustajaa.

Alueen menestyksen pohjalla on juurevuus, joka ruumiillistuu Kirman Seppo Kääriäiseen. Laajuutta kannatukseen toi muuttoliike Heikkisen ja Sari Essayahin (kd.) muodossa.

Maaliskuisesta näkökulmajutustani kovaäänisintä palautetta tuli haastajaosiosta. Esimerkki vaalitaiston kiihkeydestä sekin.

Otin mukaan varakansanedustaja Aino Kanniaisen (kesk.) ja totesin hänen olevan vanhoillislestadiolainen.

Hän on. Mutta sitä ei olisi saanut muutamien Kanniaisen lähipiiriin kuuluvien mielestä mainita. Pelättiin, että osa äänestäjistä hylkää hänet tämän takia.

Ihminen saa pitää yksityisasianaan uskonnolliset ja seksuaalisuuteen sisältyvät asiat, kirjoitti yksi. Miksi ette kertoneet samalla erään toisen ehdokkaan homoudesta, vaati toinen.

Kanniainen ei tuonut kampanjassaan esille uskontoaan, mutta julkisuuden suhteen hän oli tehnyt valinnan viime vuonna Suviseurojen yhteydessä. Hän osallistui tapahtuman aattona järjestettyyn tiedotustilaisuuteen, jossa otti kantaa naisen asemaan vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä. Kanniaisen ajatukset saivat median välittämänä valtakunnan julkisuutta.

Se, että Kanniaisen vakaumus nousi esiin vaalianalyysissa johtui siitä, että se arvioitiin hänen kohdallaan merkitykselliseksi vaalituloksen kannalta. Sallamaarit Markkasen kohdalla maininnan sai Paavo Väyrysen avustajana toimiminen.

Kaikesta kilpailuun kuuluvasta kampittamisesta huolimatta moni on luonnehtinut huhtikuisia vaaleja sangen siisteiksi. Täällä ja valtakunnan tasolla.

On mielenkiintoista nähdä kuinka puolueet ja uudet piirit pystyvät huolehtimaan tasapainosta eri maakuntien ehdokkaiden välillä, jos yhteenhitsautumisen sijaan alkaa eripura. Esimerkiksi demareiden ja kokoomuksen edustajien painottuminen vain toiseen maakuntaan tuo helposti sylkeä suuhun. Piirien toiminnanjohtajien stressiviikot ovat ilman sitä lisääkin vertaansa vailla.

Ei kun kohti seuraavia vaaleja.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.