Kilpailuviranomaisen asia

MTK julkaisi viime viikolla tietoja, joiden mukaan lannoitteiden hinnat ovat kallistuneet lähes 50 prosenttia viidessä vuodessa. Samaan aikaan monissa muissa EU-maissa hintojen nousu on jäänyt 10-20 prosenttiin.

Kilpailun pitäisi toimia EU:n sisällä, elämmehän yhteismarkkinoilla. On käsittämätöntä, miten lannoitehinnat Suomessa eivät ole seuranneet eurooppalaisten lannoitemarkkinoiden hintakehitystä, joka ollut laskeva vuodesta 2012.

Norjalaisen Yaran osuus Suomen lannoitemarkkinoista on noin 80 prosenttia, mikä johtuu pitkälle siitä, että Yara sai vahvan markkina-aseman valmiiksi, kun se osti vuonna 2007 Kemira GrowHown ja siihen kuuluneen Siilinjärven kaivoksen. Hintaindeksi kertoo siten väistämättä myös Yaran lannoitehinnoista.

Yara ei tee kauppaa tilojen kanssa suoraan, vaan välissä on maatalouskauppa, joka sattumoisin on keskittynyt viime vuosina. Tanskalainen DLA hankki pari vuotta sitten omistukseensa enemmistön Hankkija-Maatalous Oy:stä. Sen kilpailijaksi on laskettavissa ainoastaan Maatalouskesko.

Hintaindeksien kehityksen perusteella vaikuttaa vahvasti siltä, että lannoitemarkkinoilla ei kilpailu toimi. Kilpailu- ja kuluttajaviraston soisi selvittävän pikaisesti, mistä se johtuu.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Huijari vaanii vanhusta

Jouluyö, juhlayö

Kierrätyksen lisäksi pitäisi pohtia kulutustakin

Palkittuja johtajia sopii kuunnella herkällä korvalla

Tunne vie ja järki vikisee

Paljon mölyä mäestä

Torisäännöillä ei pidä kahlita yrittäjyyttä

Postin toiminta kärjistää jakelun ongelmia

Oppikiistoja on joka lähtöön

Teurastamojännitystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.