Kilpi edessä tarpeen

Kuopion Pitkälahdessa jäi viime perjantaina kiinni moottoripyöräilijä, jonka vauhti oli 170 kilometriä tunnissa. Ylinopeutta moottoritiellä oli 70 kilometriä tunnissa.

Tässä tapauksessa kuljettaja saa asianmukaisen rangaistuksen, koska hän sattui ajamaan normaaliin tutkaan. Automaattisessa liikennevalvonnassa läheskään kaikki ylinopeutta ajavat moottoripyöräilijät eivät kuitenkaan jää kiinni. Peltipoliisit kuvaavat kaahailijat etupuolelta eikä moottoripyörissä ole rekisterikilpiä edessä.

Siksi monet moottoripyöräilijät ovat surutta hurjastelleet myös niillä tieosuuksilla, joilla peltipoliiseja on. Kaikki eivät näytä tietävän, että Itä-Suomen liikenneturvallisuuskeskus on jo viime kesästä lähtien jäljittänyt suurta ylinopeutta ajavia valokuvien perusteella.

Osa nopeusrajoituksia rikkoneista onkin jäänyt kiinni. Se on hyvä asia. Moottoripyöräilijöitä koskevat samat liikennesäännöt kuin muitakin tiellä liikkuvia, vaikka heidän käyttäytymistään seuraava voisi muutakin luulla.

Kaikkia kaahareita ei kuitenkaan valokuvien perusteella saada vastaamaan tekosistaan. Liikenteen turvallisuusvirastossa ja liikenneministeriössä onkin mietitty mahdollisuutta, että myös moottoripyöriin tulisi eturekisterikilpi. Jos näin olisi, moottoripyörät olisivat automaattisessa liikennevalvonnassa samassa asemassa kuin autot.

Muutos on kannatettava. Niin kuin moottoripyöräpoliisi Martti Väänänen Savon Sanomissa (8.8.) totesi, kilven tehtävän täyttäisi myös tarra, joka olisi helppo kiinnittää moottoripyörään. Muutos ei olisi suuri, mutta se parantaisi liikenneturvallisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.