Kilpi edessä tarpeen

Kuopion Pitkälahdessa jäi viime perjantaina kiinni moottoripyöräilijä, jonka vauhti oli 170 kilometriä tunnissa. Ylinopeutta moottoritiellä oli 70 kilometriä tunnissa.

Tässä tapauksessa kuljettaja saa asianmukaisen rangaistuksen, koska hän sattui ajamaan normaaliin tutkaan. Automaattisessa liikennevalvonnassa läheskään kaikki ylinopeutta ajavat moottoripyöräilijät eivät kuitenkaan jää kiinni. Peltipoliisit kuvaavat kaahailijat etupuolelta eikä moottoripyörissä ole rekisterikilpiä edessä.

Siksi monet moottoripyöräilijät ovat surutta hurjastelleet myös niillä tieosuuksilla, joilla peltipoliiseja on. Kaikki eivät näytä tietävän, että Itä-Suomen liikenneturvallisuuskeskus on jo viime kesästä lähtien jäljittänyt suurta ylinopeutta ajavia valokuvien perusteella.

Osa nopeusrajoituksia rikkoneista onkin jäänyt kiinni. Se on hyvä asia. Moottoripyöräilijöitä koskevat samat liikennesäännöt kuin muitakin tiellä liikkuvia, vaikka heidän käyttäytymistään seuraava voisi muutakin luulla.

Kaikkia kaahareita ei kuitenkaan valokuvien perusteella saada vastaamaan tekosistaan. Liikenteen turvallisuusvirastossa ja liikenneministeriössä onkin mietitty mahdollisuutta, että myös moottoripyöriin tulisi eturekisterikilpi. Jos näin olisi, moottoripyörät olisivat automaattisessa liikennevalvonnassa samassa asemassa kuin autot.

Muutos on kannatettava. Niin kuin moottoripyöräpoliisi Martti Väänänen Savon Sanomissa (8.8.) totesi, kilven tehtävän täyttäisi myös tarra, joka olisi helppo kiinnittää moottoripyörään. Muutos ei olisi suuri, mutta se parantaisi liikenneturvallisuutta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.