Kinkku kuuluu yhä suomalaiseen joulupöytään

Kolme neljästä suomalaisesta kotitaloudesta hankkii joulupöytäänsä kinkun tänäkin vuonna. Noin kolme viidestä eli 59 prosenttia kotitalouksista aikoo ostaa tai on jo tilannut kotimaisen kinkun, kaksi prosenttia tahtoo ostaa ulkomaisen ja yhdeksän prosenttia ei välitä kinkun alkuperämaasta. Kuusi prosenttia vastanneista ei puolestaan vielä tiennyt, ostaako kinkun vai ei. Lihatiedotuksen teettämän kyselytutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kyselyn tulos osoittaa, miten ruokaperinteet muuttuvat lopulta hitaasti, vaikka tänäkin vuonna kiihkeänä velloneen kasvisruokakeskustelun perusteella saattaisi jopa luulla, että joulukinkkujen sijasta joulupöytiin nostettaisiin enimmäkseen seitankinkkua, kasviksia tai tofua tai muita kasvisruokavalioon kuuluvia ruokia. Niitäkin joulupöydissä varmasti on, mutta on myös muita kinkun korvaajia kuten kalkkuna, kala ja erilaiset riistalihat.

Kyselyn mukaan jos kinkkua ei hankita, joka kolmas talous korvaa sen jollakin muulla ruualla. Toisaalta yli puolet kinkuttomista talouksista ei osta mitään kinkunkorviketta.

Joulukinkkua syödään Suomessa joka joulu yli kuusi miljoonaa kiloa. Määrä on pysynyt liki samana yli kymmenen vuotta. Suomalaiselle sianlihantuotannolle jouluinen kysyntäpiikki on merkittävä, vaikka kilomäärä onkin vain nelisen prosenttia vuotuisesta tuotannosta. Joulukinkun tulevaisuus ei tosin näytä kovin hyvältä, jos makutottumukset pysyvät, sillä vähiten kinkkua syövät 18-30-vuotiaat naiset ja yliopistotutkinnon suorittaneet suomalaiset. Maaltamuutto voi myös rokottaa kinkunsyöntiä, sillä pääkaupunkiseudulla kinkun syönti on muuta maata vähäisempää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.