Kirjanpainajien tuhot kiirehtivät hakkuita

Ennätyksellisen kuiva ja kuuma kesä on tarjonnut kuusia tuhoavalle kirjanpainajalle todelliset ihanneolot. Kaarnakuoriaisiin kuuluvat tuhohyönteiset pääsivät aloittamaan parveilun jo varhain toukokuussa ja ovat ennättäneet saada sen jälkeen jälkeläisiä kaksi kertaa. Suomessa on alueita, joilla kesän ensimmäiset jälkeläiset ovat saaneet itsekin jälkeläisiä.

Luonnonvarakeskuksen selvitysten mukaan epidemiaraja on ylittynyt tänä kesänä myös Pohjois-Savossa. Havainnot Rautalammilla tarkoittanevat sitä, että kirjanpainajaa löytyy koko maakunnasta (Savon Sanomat 17.8.).

Kun puhutaan kirjapainajaepidemiasta, silloin tarkoitetaan tilannetta, jossa kaarnakuoriaiset käyvät myös elävien ja terveiden puiden kimppuun sen lisäksi, että ne tuhoavat tuulenkaatoja ja korjaamatonta puutavaraa. Periaatteessa ötökkälain pitäisi estää kirjanpainajien leviäminen.

Laki velvoittaa, että Pohjois-Savon korkeudella hakatut kuusitukit ja -kuidut sekä tuulenkaadot pitää kerätä pois 24. heinäkuuta mennessä eli ennen kirjanpainajien aikuistumista. Määräpäivän olisi pitänyt tänä kesänä olla jopa kolme viikkoa aikaisemmin.

Vahingot nousevat helposti suuriksi. Kun kirjanpainajan toukat kaivavat syömäkuvioitaan, puun nilakerroksen nestevirtaukset katkeavat ja puu alkaa kuivua. Puu alkaa nopeasti sinistyä. Vaurioituneista tukeista saa kehnoimmillaan kuitupuun tai vain energiapuun hinnan. Menetykset päätehakkuukypsällä hehtaarilla voivat siten olla 15 000 euron luokkaa.

On väistämätöntä, että kirjanpainajien aiheuttamat tuhot kiirehtivät hakkuita paitsi tuhoalueilla, myös niiden liepeillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Velvoite käyttää omaa harkintaa

Opiskelijavalinnoissa vakavia ongelmia

Ovatko kaikki lajit urheilua?

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.