Kirjanpainajien tuhot kiirehtivät hakkuita

Ennätyksellisen kuiva ja kuuma kesä on tarjonnut kuusia tuhoavalle kirjanpainajalle todelliset ihanneolot. Kaarnakuoriaisiin kuuluvat tuhohyönteiset pääsivät aloittamaan parveilun jo varhain toukokuussa ja ovat ennättäneet saada sen jälkeen jälkeläisiä kaksi kertaa. Suomessa on alueita, joilla kesän ensimmäiset jälkeläiset ovat saaneet itsekin jälkeläisiä.

Luonnonvarakeskuksen selvitysten mukaan epidemiaraja on ylittynyt tänä kesänä myös Pohjois-Savossa. Havainnot Rautalammilla tarkoittanevat sitä, että kirjanpainajaa löytyy koko maakunnasta (Savon Sanomat 17.8.).

Kun puhutaan kirjapainajaepidemiasta, silloin tarkoitetaan tilannetta, jossa kaarnakuoriaiset käyvät myös elävien ja terveiden puiden kimppuun sen lisäksi, että ne tuhoavat tuulenkaatoja ja korjaamatonta puutavaraa. Periaatteessa ötökkälain pitäisi estää kirjanpainajien leviäminen.

Laki velvoittaa, että Pohjois-Savon korkeudella hakatut kuusitukit ja -kuidut sekä tuulenkaadot pitää kerätä pois 24. heinäkuuta mennessä eli ennen kirjanpainajien aikuistumista. Määräpäivän olisi pitänyt tänä kesänä olla jopa kolme viikkoa aikaisemmin.

Vahingot nousevat helposti suuriksi. Kun kirjanpainajan toukat kaivavat syömäkuvioitaan, puun nilakerroksen nestevirtaukset katkeavat ja puu alkaa kuivua. Puu alkaa nopeasti sinistyä. Vaurioituneista tukeista saa kehnoimmillaan kuitupuun tai vain energiapuun hinnan. Menetykset päätehakkuukypsällä hehtaarilla voivat siten olla 15 000 euron luokkaa.

On väistämätöntä, että kirjanpainajien aiheuttamat tuhot kiirehtivät hakkuita paitsi tuhoalueilla, myös niiden liepeillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meillä on rautamamma, joka ei ehkä välitäkään lastensa kärsimyksestä

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.