Kirjastot hyvä avata myös sunnuntaisin

Kulttuuriasiainneuvos Hannu Sulin opetusministeriöstä esittää, että kirjastot avaisivat ovensa myös sunnuntaisin (Savon Sanomat 14.12.). Nykyisin kirjastot pitävät sunnuntaisin avoinna vain lehtilukusalejaan joissakin suuremmissa kaupungeissa.

Sulin perustelee esitystään suomalaisten muuttuneilla vapaa-ajanviettotavoilla. Muutosta on jo seurannut vähittäiskauppa. Jos alan järjestöjen sopimus vahvistetaan lainsäädännöllä, kaupat saavat pitää oviaan auki melko vapaasti sunnuntaisin myös taajamissa.

Sulin on täysin oikeassa. Ihmisillä on vapaa-aikaa eniten viikonloppuisin. Miksi sitä ei voisi käyttää verovaroin ylläpidettävissä kirjastoissa?

Kirjastojen asiakasmäärät alkoivat kasvaa voimakkaasti viime vuosikymmenen laman aikana. Huippu saavutettiin vuonna 2004. Sen jälkeen kävijämäärät ja lainaukset ovat olleet reippaassa laskussa. Laskua selittää osittain internet.

Talouden vuosia kestänyt nousu on kuitenkin jo taittunut. Ensi vuonna Suomi lähes kaikkien talousennusteiden mukaan joutuu taloudelliseen taantumaan, joka kaiken todennäköisyyden mukaan lisää kirjaston kaltaisten ilmaisten palveluiden käyttöä.

Tähän tarpeeseen on järkevää vastata myös kirjastojen aukioloaikoja lisäämällä.

Sekin luonnollisesti maksaa, mutta tuskin niin paljon kuin ensimmäisissä kommenteissa on arvioitu. Todennäköisesti uusia työntekijöitä ei lopulta tarvittaisi kovin paljon, vaan sunnuntaiaukioloista selviydyttäisiin suurelta osin työaikoja järjestelemällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.