Kirjastot hyvä avata myös sunnuntaisin

Kulttuuriasiainneuvos Hannu Sulin opetusministeriöstä esittää, että kirjastot avaisivat ovensa myös sunnuntaisin (Savon Sanomat 14.12.). Nykyisin kirjastot pitävät sunnuntaisin avoinna vain lehtilukusalejaan joissakin suuremmissa kaupungeissa.

Sulin perustelee esitystään suomalaisten muuttuneilla vapaa-ajanviettotavoilla. Muutosta on jo seurannut vähittäiskauppa. Jos alan järjestöjen sopimus vahvistetaan lainsäädännöllä, kaupat saavat pitää oviaan auki melko vapaasti sunnuntaisin myös taajamissa.

Sulin on täysin oikeassa. Ihmisillä on vapaa-aikaa eniten viikonloppuisin. Miksi sitä ei voisi käyttää verovaroin ylläpidettävissä kirjastoissa?

Kirjastojen asiakasmäärät alkoivat kasvaa voimakkaasti viime vuosikymmenen laman aikana. Huippu saavutettiin vuonna 2004. Sen jälkeen kävijämäärät ja lainaukset ovat olleet reippaassa laskussa. Laskua selittää osittain internet.

Talouden vuosia kestänyt nousu on kuitenkin jo taittunut. Ensi vuonna Suomi lähes kaikkien talousennusteiden mukaan joutuu taloudelliseen taantumaan, joka kaiken todennäköisyyden mukaan lisää kirjaston kaltaisten ilmaisten palveluiden käyttöä.

Tähän tarpeeseen on järkevää vastata myös kirjastojen aukioloaikoja lisäämällä.

Sekin luonnollisesti maksaa, mutta tuskin niin paljon kuin ensimmäisissä kommenteissa on arvioitu. Todennäköisesti uusia työntekijöitä ei lopulta tarvittaisi kovin paljon, vaan sunnuntaiaukioloista selviydyttäisiin suurelta osin työaikoja järjestelemällä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.