Kirjatietoa ja kokemusta

Kuluneella viikolla hoksattiin, että jo vuosia myynnissä olleen keittokirjan sienirisotto-ohjeeseen oli eksynyt käsittelemättömänä tappavan myrkyllinen sieni eli korvasieni. Korvasieni oli sotkettu huhtasieneen. Kyse on käännösvirheestä: huhtasieni on englanniksi morel ja korvasieni false morel.

Korvasieniä on Suomessakin voinut kerätä toukokuusta lähtien. Varsinainen sieniaika on kuitenkin vielä edessä. Haperoita on jo löytynyt heinäkuun alusta alkaen Savossakin. Kantarellit ja tatit odottavat sadetta. Rouskujen aika on syksymmällä.

Sienestäminen on hyvä harrastus. Metsät ovat täynnä herkullista ruokaa, joka odottaa poimijaansa.

Pelkkien kirjojen avulla sienimetsään ei kuitenkaan kannata lähteä, niin kuin nyt paljastunut virhe todistaa. Suomessa on toki asiantuntevia ja virheettömiä sienioppaita, yleensä suomalaisten sieniasiantuntijoiden kirjoittamia. Paras tapa on kuitenkin opetella sienilajit vähitellen kokeneempien sienestäjien avulla. Kirjoja voi käyttää tukena.

Hyvä tapa välttyä ikäviltä yllätyksiltä on, jos poimii ja valmistaa ruokaa vain sellaista sienistä, jotka sataprosenttisen varmasti tietää turvallisiksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.