Kirjatietoa ja kokemusta

Kuluneella viikolla hoksattiin, että jo vuosia myynnissä olleen keittokirjan sienirisotto-ohjeeseen oli eksynyt käsittelemättömänä tappavan myrkyllinen sieni eli korvasieni. Korvasieni oli sotkettu huhtasieneen. Kyse on käännösvirheestä: huhtasieni on englanniksi morel ja korvasieni false morel.

Korvasieniä on Suomessakin voinut kerätä toukokuusta lähtien. Varsinainen sieniaika on kuitenkin vielä edessä. Haperoita on jo löytynyt heinäkuun alusta alkaen Savossakin. Kantarellit ja tatit odottavat sadetta. Rouskujen aika on syksymmällä.

Sienestäminen on hyvä harrastus. Metsät ovat täynnä herkullista ruokaa, joka odottaa poimijaansa.

Pelkkien kirjojen avulla sienimetsään ei kuitenkaan kannata lähteä, niin kuin nyt paljastunut virhe todistaa. Suomessa on toki asiantuntevia ja virheettömiä sienioppaita, yleensä suomalaisten sieniasiantuntijoiden kirjoittamia. Paras tapa on kuitenkin opetella sienilajit vähitellen kokeneempien sienestäjien avulla. Kirjoja voi käyttää tukena.

Hyvä tapa välttyä ikäviltä yllätyksiltä on, jos poimii ja valmistaa ruokaa vain sellaista sienistä, jotka sataprosenttisen varmasti tietää turvallisiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.