Kirkastusta irtiottoon

Nilsiäläismies nojailee punaiseen unelmaan ja kertoo kuinka maa näyttää aivan erilaiselta 300 metrin korkeudelta. Kaikki kaunistuu, kun silmää häiritsevät epäpuhtaudet häviävät värien ja muotojen tieltä. Edellisestä lennosta on jo liian pitkä aika.

Varpaisjärven Maalaismarkkinoiden punainen unelma on kaksitaso Renegade Spirit, joka tuo mieleen ensimmäisen maailmansodan lentokoneet. Vain konekivääri puuttuu.

Käy ilmi, että koneen kotikenttä on nilsiäläismiehen mökkikunnassa Lapinlahdella ja että kyytiinkin pääsee. Ohikulkumatkalla markkinoilla pistäytyminen ei mennyt hukkaan.

Ylä-Savossa on ollut runsaasti kesätapahtumia, joissa on saatu nauttia enimmäkseen loistavista olosuhteista. Järjestäjät eivät voi moittia sääherraa.

Maalaismarkkinat oli yksi menestyksistä noin 5 000 vieraallaan. Varpaisjärven kirkonkylä oli lähes tukossa viikko sitten lauantaina.

Markkinoiden pääkadulla joutui tyytymään massan vauhtiin. Toista sataa myyntipistettä tarjosi kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta. Ei ollut pelkkää metrilakua.

Lentokoneita, amerikanrautoja, kauranpuintia ja suomenpystykorvan pentuja. Sekalaisen kattauksen tähtenä oli Iskelmä-Finlandian juuri voittanut Laura Voutilainen , joka lauloi markkinaväelle ja eturivissä istuneelle mummolleen.

Jo 30 vuotta vanhan tapahtuman ideana lienee tarjota jokaiselle jotakin savolaisen leppoisasti. Onnistunut artistivalinta kantoi ennätykseen saakka.

Kesätapahtumat ovat irtiottoja arjesta - ja lomasta. Jokainen voi valita niistä omansa. Tarjonnan runsauden luulisi pitävän järjestäjät varpaillaan.

Tapahtuman teema ja sisältö saattavat tarvita kirkastusta, jotta homma ei lässähdä. Esimerkiksi muikkujuhlilla olisi hyvä olla riittävästi muikkuja, tai ainakin jotain toista järvikalaa makkarapaljouden sijaan.

Hyvistä keleistä huolimatta kävijämäärissä koettiin pettymyksiä. Iisalmessa Luuniemen juhlakentällä pidetyt Oluset ja Sandels Rock kuuluvat tähän ryhmään.

Olusia nautti kahdessa päivässä järjestäjien mukaan 7 400 kävijää. Jotkut ovat ihmetelleet tuotakin määrää, koska sen verran väljää alueella oli. Määrä alitti tavoitteen tuhannella, ja viime vuodesta jäätiin useampi tuhat.

Mieleen on jäänyt muutaman vuoden takaa Ismo Alangon keikka, jossa artisti äityi sanailemaan kappaleiden välissä.

Istukaa vaan perkele siellä teltoissanne ja juokaa olutta, niin me soitamme täällä, muistan Alangon todenneen, kun lavan lähettyvillä ei ollut kuin kourallinen väkeä. Ei auttanut edes vetoaminen bändin sonkajärveläislähtöiseen kitaristiin, Timo Kämäräiseen .

Oluset ei ole rockfestivaali, vaan olutjuhla. Sitä voisikin kirkastaa entistä maltaisemmaksi. Hyvälle taustamusiikille on toki tarvetta.

Sandels Rock halusi olla oikea, aiempaa isompi rockfestivaali, mutta väki ei vastannut kutsuun. Rokkikansaa tuli saman verran kuin aiempina vuosina Koljonvirralle.

Koska bändien tuominen ei ole halpaa ja ennakkomaksut pitää maksaa ajallaan, mahalaskusta saattaa tulla kohtalokas tapahtuman tulevaisuuden kannalta.

Ehkä bändit olivat liian paljon marginaalista. Iisalmen korkeudella on kosiskeltava myös suurempaa joukkoa. Ennakkoluuloton yritys ansaitsee kuitenkin täydet pisteet.

Sandels Rock olisi tarvinnut sitä tunnettuutta, jota perjantai-illan korvaava akti Multi Climex tarjosi jälkijättöisesti.

Ilman arveluttavaa kliimaksia Sandels olisi valunut kenenkään huomaamatta pullosta ulos.

Kirjoittaja on Savon Sanomien Ylä-Savon aluetoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.