Kirkko tekee pesäeroa

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on ollut raamatullisen kärsivällinen suhtautumisessaan Luther-säätiöön ja sen perustamaan Suomen evankelisluterilaiseen lähetyshiippakuntaan.

Ennen kuluvaa viikkoa kirkko on erottanut vain kolme lähetyshiippakunnan pappia. Heistä kaksi on vihitty lähetyshiippakunnan piispoiksi. Kolmas työskenteli lähetyshiippakunnan dekaanina.

Kärsivällisyydelläkin on rajansa. Keskiviikkona Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli määräsi yhdessä istunnossa peräti viisi pappia menettämään pappisoikeutensa evankelis-luterilaisessa kirkossa. Kukaan pappisoikeutensa menettäneistä ei työskentelee seurakuntaviroissa.

Peruste on selkeä: papit ovat käytännössä siirtyneet toisen kirkon palvelukseen eli he eivät noudata ”kirkon lakia ja järjestystä”, niin kuin he aikanaan pappisvihkimyksensä yhteydessä ovat luvanneet.

Päätöksessä ei siis otettu kantaa pappien uskoon, mikä on tärkeää huomata. Uskon vahvuutta tai laatua onkin hankala mitata missään tuomioistuimissa.

Lähetyshiippakunta on kuitenkin käytännössä toisesta kansankirkostamme erillinen kirkko, vaikka se muuta väittääkin. Omat piispat, papit, seurakunnat ja jumalanpalvelukset ovat maallikkojärjelläkin erillisen kirkon tunnusmerkkejä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ei ollut huonommin

Kuopion 200-vuotiasta toria on aihetta juhlia joukolla

Kannabiksen vaikutuksia on viisasta varoa

Pitäisi muistaa kiittää

Millaista on kunniallinen maskuliinisuus?

Miksi on hyvä kysymys

Kysymys kesä- ja talviajasta jakaa kansaa

Lapset ja vanhukset pitäisi säästää poliittisilta lakoilta

Runoilijan synttärit

Joko sinäkin kaketat?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.