Kirkko tekee pesäeroa

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on ollut raamatullisen kärsivällinen suhtautumisessaan Luther-säätiöön ja sen perustamaan Suomen evankelisluterilaiseen lähetyshiippakuntaan.

Ennen kuluvaa viikkoa kirkko on erottanut vain kolme lähetyshiippakunnan pappia. Heistä kaksi on vihitty lähetyshiippakunnan piispoiksi. Kolmas työskenteli lähetyshiippakunnan dekaanina.

Kärsivällisyydelläkin on rajansa. Keskiviikkona Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli määräsi yhdessä istunnossa peräti viisi pappia menettämään pappisoikeutensa evankelis-luterilaisessa kirkossa. Kukaan pappisoikeutensa menettäneistä ei työskentelee seurakuntaviroissa.

Peruste on selkeä: papit ovat käytännössä siirtyneet toisen kirkon palvelukseen eli he eivät noudata ”kirkon lakia ja järjestystä”, niin kuin he aikanaan pappisvihkimyksensä yhteydessä ovat luvanneet.

Päätöksessä ei siis otettu kantaa pappien uskoon, mikä on tärkeää huomata. Uskon vahvuutta tai laatua onkin hankala mitata missään tuomioistuimissa.

Lähetyshiippakunta on kuitenkin käytännössä toisesta kansankirkostamme erillinen kirkko, vaikka se muuta väittääkin. Omat piispat, papit, seurakunnat ja jumalanpalvelukset ovat maallikkojärjelläkin erillisen kirkon tunnusmerkkejä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kielettä mielettä

Kuopion katseenvangitsijat

Minna Canth ei taivu yksioikoisiin tulkintoihin

Keskustelu lihaverosta koulii varovaisuuteen

Kansa ohjasi päättäjiä

Vanhus ja pingismaila

Puijon kehittämiseen vihdoin askelmerkkejä

Eläinten hyvinvointilaki menee uusiksi

Maidonjalostajat ovat kovassa kilpailussa

Vaalihylkiö

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.