Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Jyväskylässä viikonloppuna järjestettävät Kirkkopäivät ovat herättäneet ennakkoon poikkeuksellista mielenkiintoa kansanjoukoissa, joita kirkon asiat eivät aina muutoin kovin seikkaperäisesti kiinnosta. Syynä on kohu, joka syntyi, kun Helsingin piispa Teemu Laajasalo kutsui päiville perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon.

Keskustelun teemana on ”Mistä saa puhua, mille saa nauraa?”. Itä-Suomen yliopiston teologian osaston professori Ilkka Huhta ja Diakonia-ammattikorkeakoulun yliopettaja Mikko Malkavaara vastasivat kysymykseen omalla tavallaan perumalla esiintymisensä päivillä Halla-ahon mukanaolon johdosta. Myös joukko kirkon jäseniä, luottamushenkilöitä ja työntekijöitä vaati Halla-ahon osallistumisen perumista avoimessa kirjeessä.

Itsekin median valokeilassa viihtyvän Laajasalon päätöstä kutsua kiistelty poliitikko voi pitää julkisuustemppuna. Halla-aho on kommentoinut kohua vain Twitter-viestillä: ”Titityy”. Perussuomalaisten kiivaimmat vastustajat näyttävät jälleen tehneen julkisuustyön heidän puolestaan.

Kristillisestä näkökulmasta voidaan pitää kuohuttavana, ettei Halla-aho ole osoittanut katumusta vanhoista blogikirjoituksistaan, joista hänet on tuomittu myös oikeudessa.

Laajasalon esittämää kutsua voi kuitenkin perustella juuri tilaisuuden otsikon esittämän kysymyksen kautta. Tuoreen työryhmäraportin mukaan sanavapauteen ei kuulu oikeutta levittää vihapuhetta, mutta esimerkiksi maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikan kärkeväkin arvostelu kuuluu sen piiriin. Sallitun ja kielletyn puheen rajoja on hyvä pohtia ja pyrkiä ymmärtämään myös kirkon sisällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Poikkeustila tai uusi normaali

Vastuu kriisin hoidosta kuuluu hallitukselle

Soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa

Alkoholiongelma uhkaa eristyksissä

Kuntatalous kohtaa kriisin valmiiksi heikkona

Mökkeily on uhkaja mahdollisuus

Konkurssi-tsunami on estettävä

Tärkeä viesti puhelinvastaajassa

Syntyvyyden kasvu luo pilkahduksen toivoa

Hallituksella on kansan tuki

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.