Kirkkopalojen ehkäisemiseen on yhä panostettava

Kiihtelysvaaran kaunista puista ristikirkkoa ei enää ole, koska tuli tuhosi lähes 250-vuotiaan kirkon kivijalkaa myöten sunnuntaina. Suurin suru on varmasti Joensuun seurakuntayhtymään kuuluvassa Vaara-Karjalan seurakunnassa, mutta turmaa on aihetta surra joka puolella Suomea. Menetys on paitsi kirkollinen myös kulttuurihistoriallinen.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan ja epäilee paloa tahallaan sytytetyksi, koska ensimmäisenä paikalle tulleet henkilöt näkivät kirkon ulkoseinän palavan.

Kirkon kiinteistömestari pelasti alttaritaulun, ehtoollishopeat ja alttarivaatteita, mikä kertoo paitsi työntekijän rohkeudesta myös sen, että kriisitilanteiden varalta oli olemassa toimintasuunnitelma. Ilman ennakointia esineistöä olisi tuhoutunut enemmän. Seurakunnan kiinteistötyöntekijät olivatkin aikaisemmin käyneet läpi pelastuslaitoksen kanssa, miten mahdollisessa palotilanteessa tulee toimia ja mitä pitää ensimmäisenä saada turvaan (Savon Sanomat 24.9.).

Varautumisesta huolimatta rakennus tuhoutui. Tulevaisuutta ajatellen Kiihtelysvaaran kirkon palosta onkin otettava opiksi. Kirkossa ei esimerkiksi ollut valvontakameroita.

Nykyaikaisen kamera- ja sensoriteknologian avulla kirkkoihin olisi oletettavasti rakennettavissa järjestelmä, jolla voidaan pienentää tahallisen tai tahattoman tulipalon riskiä yhä nykyisestä. Kustannuksia siitä tietysti syntyisi, mikä epäilemättä vieroksuttaa köyhiä seurakuntia, joiden verotulot ovat olleet trendinomaisesti laskusuunnassa kirkostaeroamisten vuoksi. Varautumisinvestointeihin pitäisikin olla yllykkeitä, joita voisivat tarjota esimerkiksi vakuutusyhtiöt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.