Kirkkopalojen ehkäisemiseen on yhä panostettava

Kiihtelysvaaran kaunista puista ristikirkkoa ei enää ole, koska tuli tuhosi lähes 250-vuotiaan kirkon kivijalkaa myöten sunnuntaina. Suurin suru on varmasti Joensuun seurakuntayhtymään kuuluvassa Vaara-Karjalan seurakunnassa, mutta turmaa on aihetta surra joka puolella Suomea. Menetys on paitsi kirkollinen myös kulttuurihistoriallinen.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan ja epäilee paloa tahallaan sytytetyksi, koska ensimmäisenä paikalle tulleet henkilöt näkivät kirkon ulkoseinän palavan.

Kirkon kiinteistömestari pelasti alttaritaulun, ehtoollishopeat ja alttarivaatteita, mikä kertoo paitsi työntekijän rohkeudesta myös sen, että kriisitilanteiden varalta oli olemassa toimintasuunnitelma. Ilman ennakointia esineistöä olisi tuhoutunut enemmän. Seurakunnan kiinteistötyöntekijät olivatkin aikaisemmin käyneet läpi pelastuslaitoksen kanssa, miten mahdollisessa palotilanteessa tulee toimia ja mitä pitää ensimmäisenä saada turvaan (Savon Sanomat 24.9.).

Varautumisesta huolimatta rakennus tuhoutui. Tulevaisuutta ajatellen Kiihtelysvaaran kirkon palosta onkin otettava opiksi. Kirkossa ei esimerkiksi ollut valvontakameroita.

Nykyaikaisen kamera- ja sensoriteknologian avulla kirkkoihin olisi oletettavasti rakennettavissa järjestelmä, jolla voidaan pienentää tahallisen tai tahattoman tulipalon riskiä yhä nykyisestä. Kustannuksia siitä tietysti syntyisi, mikä epäilemättä vieroksuttaa köyhiä seurakuntia, joiden verotulot ovat olleet trendinomaisesti laskusuunnassa kirkostaeroamisten vuoksi. Varautumisinvestointeihin pitäisikin olla yllykkeitä, joita voisivat tarjota esimerkiksi vakuutusyhtiöt.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.