Kirkon linjaan voi vaikuttaa vaaleissa

Ei ollut jymyuutinen, että seurakuntavaalien äänestys alkoi Kuopiossakin rauhallisesti. Äänestysprosentti on vaarassa laskea neljän vuoden takaisesta, vaikka tuolloisessa 15,5 prosentin aktiivisuudessa ei ole paljon laskun varaa. Kuopion seurakuntayhtymässä ehdokkaiden kokonaismäärä ja nuorten tarjokkaiden määrä vähenivät. Koko maassa sentään alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden osuus kasvoi hieman, vaikka keski-ikä nousikin.

Passiivisuus kirkon sisäisissä asioissa on oikeastaan mysteeri, kun otetaan huomioon, miten paljon esimerkiksi avioliittokäsitys herättää taivastelua. Vaaleissa valittavat kirkkovaltuustot ja yhtymien seurakuntaneuvostot kuitenkin vaikuttavat muun muassa paikallisiin henkilövalintoihin ja kirkolliskokousten kautta koko kirkkoa koskeviin linjauksiin.

Puolueet näkyvät vaaleissa entistä selvemmin (SS 19.9.). Niiden kasvanut rooli ei välttämättä lisää vaali-intoa. Ideologisia tunnuksia häivyttämällä kaikki pyrkivät esittelemään pehmeää puoltaan, jolloin erot jäävät epäselviksi. Esilläolo seurakuntavaaleissa hyödyttää menestymistä muissa vaaleissa, kuten tutkija Virpi Siitonen arvioi (Yle 6.11.). Politisoitumisessa on kuitenkin vaara, että äänestäjät kyynistyvät. Ei näytä hyvältä, jos näyttää siltä, että kirkon elimissä kerätään mainetta tai harjoitellaan yhteiskunnallista vaikuttamista. Asetelman ongelmat tiedosti jo Luther, joka kahden regimentin opissaan erotti toisistaan maallisen ja hengellisen hallinnan alueen.

Politiikasta voidaan oppia, että mikään ei innosta uurnille niin kuin kunnon vastakkainasettelu. Kysymysten pitäisi kuitenkin nousta mieluummin opillisista lähtökohdista kuin puoluepolitiikasta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.