Kirkon tärkein kannanotto

Minkä puolesta piispat vetosivat yksimielisesti pari viikkoa sitten? Ruokaturvan!

Mielestäni tuo "Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispojen kannanotto maailman ruokaturvan puolesta" on kirkkomme tähän asti tärkein asiakirja ympäröivän yhteiskunnan ja koko ihmiskunnan kannalta tällä vuosituhannella. Se julkaistiin perjantaina 15.10., mutta jäi valitettavasti kaikki tiedotusvälineet vallanneen homokeskustelun jalkoihin.

Tähän on varmaan kaksi syytä; se, että maamme julkisuuteen mahtuu vain yksi kerrallaan esillä oleva aihe ja että kansainvälinen vastuu on yksi kaikkein vähiten mediaseksikkäistä kysymyksistä.

Kuitenkin nälänhätä ja kaikkien ihmisten oikeus ruokaan ovat äärimmäisen vakavia seikkoja. Seuraavassa muutamia tosiasioita maailman ravintotilanteesta:

Joka viides sekunti maailmassamme kuolee yksi lapsi nälkään. Se merkitsee päivässä 17 000 ja vuodessa kuutta miljoonaa lasta! Nämä YK:n tilastot ovat viime vuoden vaihteesta. Nyt on siis syytä pelätä, että yksi YK:n vuosituhattavoitteesta, nälän poistaminen maailmasta vuoteen 2015 mennessä, jää saavuttamatta.

Kaiken kaikkiaan joka kuudes ihminen on juuri nyt vailla jokapäiväistä leipää, siis riittävää ravintoa.

Kuitenkin kaikilla ihmisillä on yhtäläinen oikeus elämään ja ihmisarvoon. Siksi nälkä on ennen kaikkea oikeudenmukaisuuskysymys, ja nykytila häpeä koko ihmiskunnalle.

Tutkimusten mukaan katas-trofit ovat vain alle kahdeksassa prosentissa tapauksista nälänhädän syitä. Tämä on vastoin yleistä mielikuvaa nälän taustoista. Nälkäisistä suurin osa on jatkuvasti aliravittuja. Siksi meidän kylläisten tulisi pysähtyä miettimään, mitä tilanteelle voidaan tehdä ja mitä ruokaturvalla tarkoitetaan.

Nälkäongelmassa on neljä ulottuvuutta: ruuan saatavuus, siis kuinka paljon voi itse tuottaa ja kuinka sitä on saatavissa, kyky hankkia ruokaa eli tulonhankintamahdollisuudet, käytettävyys, ts. ravitsemuksellisesti riittävä ruokavalio ja vielä vakaus, mikä tarkoittaa sitä, kuinka paljon ruokaturva vaihtelee eri aikoina.

Ihmisten mahdollisuudet vaikuttaa omaan tilanteeseensa ja siihen, millaista maatalouspolitiikkaa maailmassa harjoitetaan tilanteen muuttamiseksi, ovat avainkysymyksiä.

Kaikkien teollisuusmaiden huomio on vain viime aikoina valitettavasti kiinnittynyt ruokaongelman sijasta globaaliin talouskriisiin. Ja taas köyhistä köyhimmät joutuvat kärsimään eniten.

Piispojen vetoomus ruokaturva-asiassa on tarkoitettu yleispoliittiseksi kannanotoksi seuraavia hallitusneuvotteluja varten Suomessa. Samoin sillä pyritään antamaan eväitä kansalaiskeskusteluun kaikkien köyhien puolesta niin meillä kuin maailmallakin.

Ihmisyys on enemmän ja laajempi käsite kuin yksilön eettiset oikeudet, joiden ympärillä sekä kirkko että yhteiskuntakin nyt meillä pyörivät.

Missä on vastuumme kaikkien oikeudesta jokapäiväiseen leipään? "Anna meille meidän jokapäiväinen leipämme" on Jumalalle osoitettu pyyntö ja ihmisille annettu tehtävä.

Marraskuisten seurakuntavaalien yhteydessä pidettävä vaalikeräys muistuttaa tästä asiasta. Voimme silloin vaikuttaa antamalla omastamme osallistumalla Kirkon ulkomaanavun "Nälkä. Paha pala purtavaksi" -kampanjaan.

Kirjoittaja on Hankasalmen kirkkoherra.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.