Kirkonmenojen kesä on pääosin pelastettu

Helatorstain messut järjestetään evankelis-luterilaisessa kirkossa ainoastaan seurakunnan työntekijöiden läsnäollessa ja kirkkokansan seuratessa nettiyhteyksien välityksellä. Etäkirkonmenoihin on ollut tyytyminen maaliskuun puolivälistä lähtien, mutta pian myös seurakunnissa helpottaa.

Koronavirusepidemian aiheuttamien kokoontumisrajoitusten väljentäminen kesäkuun alusta alkaen palauttaa jumalanpalvelukset ja muut kirkossa järjestettävät toimitukset pääosin tuttuihin uomiinsa. Kesällä yleisötilaisuuksien ylin sallittu osallistujamäärä nousee 50 henkeen, mutta erityisjärjestelyin kirkkoihin voidaan ottaa enintään 500 henkeä, jos tilat sen turvallisesti sallivat. Lukumäärään mahtuvat hyvin paitsi sunnuntaimessut, myös tavanomaiset häät, hautajaiset ja kastejuhlat.

Kirkon johdossa on valmisteltu ajan kanssa seurakuntalaisten paluuta kohti kirkkovuoden normaalia kiertoa. Jumalanpalvelukset onnistuvat 1–2 metrin turvavälein. Seurakuntayhteydelle keskeinen ehtoollinen on käyty huolella läpi terveysviranomaisten kanssa, mutta sen tulevissa käytännöissä on hiippakuntakohtaista vaihtelua.

Esimerkiksi Kuopiossa ehtoollispöytään tullaan yksitellen tai perhekunnittain, kun taas Turussa turvaetäisyydet järjestetään alttarikaiteelle. Ehtoollisen jakajaan kohdistuu korostunut vaatimus hygienian huomioimisesta.

Uusi linjaus vapauttaa sukujuhlat pahimmasta epävarmuudesta. Esimerkiksi kesäksi suunnitellut suureellisetkin unelmahäät kirkossa saavat toteutua. Niiden jälkeisiin yksityistilaisuuksiin voi kuitenkin osallistua vain 50 hengen lähipiiri.

Myös kotipiirin kokoontumisissa yläraja on määrätty noudatettavaksi. Sekä maailmalta että Suomesta löytyy valitettavia esimerkkejä juhlista, jotka ovat toimineet viruslinkoina. Onnellisille perhetapahtumille ei kukaan soisi murheellisia seurauksia.

Kesänvietosta kavereiden kanssa haaveileville lapsille ja heidän perheilleen on iloinen uutinen, että seurakuntien leirit saadaan järjestää. Vanhemmat voivat todennäköisesti lähettää jälkikasvun matkaan turvallisin mielin. Terveysasiantuntijoiden mukaan lasten riski sairastua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin tai levittää virusta on häviävän pieni. Kokemukset toukokuun puolivälissä avautuneista kouluista antavat asiasta lisää osviittaa.

Kirkon jäsenistö ikääntyy, ja moni kuuluu ikänsä tai perussairautensa puolesta koronaviruksen riskiryhmään. Hallituksen yli 70-vuotiaita koskevan ohjeistuksen sanamuotojen sävytyksen muutokset eivät kumoa tosiasiaa, että ihmisten ilmoilla liikkuminen sisältää aina pienen riskin. Kirkko on tehnyt kaiken voitavansa riskin nollaamiseksi, mutta loppu on kaikkialla kiinni ihmisten todellisesta käyttäytymisestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Paisuva EU-budjetti on osattava suunnata oikein

Edessä kaikkien aikojen terassikesä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.