Kirkosta ja kirkkoon

Alustavan kirjanpidon mukaan menetti luterilainen kansankirkko vuonna 2008 vapaaehtoisten eroamisten seurauksena 48 268 jäsentään, mikä oli kymmenisen tuhatta enemmän kuin edellisvuonna. Eronneitten joukko vastaa hyvinkin keskikokoista kaupunkia, vaikka prosenteiksi muutettuna vähennys jää yhteen prosenttiin.

Maahan on syntynyt järjestöjä, jotka kampanjoivat määrätietoisesti valtiokirkkoa vastaan. Näille kasvavat eroluvut ovat tietysti mieluista luettavaa. Toisaalta on huomattu, että kansalaisten suhde kirkkoon on kytkeyksissä talouselämän valtavirtauksiin: laskukausina erotaan enemmän kuin hyvinä aikoina.

Eroa kirkosta ja muitten järjestöjen kampanjoinnista on saattanut syntyä mielikuva, että kirkosta vain lähdettäisiin. Väestökirjanpito kertoo kuitenkin, että vuonna 2008 kirkkoon liittyi yli 11 000 aikuista ja että vuoden aikana kastettiin myös liki 48 000 lasta seurakuntien jäseniksi. Vuoden kokonaissaldo jäi näin kirkon näkökulmasta plussan puolelle. Noin 80 prosenttia eli neljä viidestä suomalaisesta kuuluu edelleen kirkkoon.

Kirkko tietää hyvin ero-ongelmansa. Se on yrittänyt lisätä kiinnostavuuttaan uudistamalla ulkoisia toimintamuotojaan. Uudet virret ja uudet liturgiset kaavat eivät ole vastanneet ainakaan kaikkia odotuksia, joita niihin valmisteluvaiheessa liitettiin. Täysimmillään ovat kirkot yleensä silloin kuin ne ovat perinteisimmillään. Sen näkee hyvin kirkossa laulettavien kauneimpien joululaulujen hämmästyttävästä suosiosta. Monessa kirkossa tämä yksi ainoa tilaisuus vetää väkeä yhtä paljon kuin parin-kolmen kuukauden tavanomaiset sunnuntaijumalanpalvelukset yhteensä.

Kirkko edustaa yhteiskunnassa jatkuvuutta ja pysyvyyttä. Vaikka aika ja ihmisten käyttäytyminen olisi muutoin miten pinnallista tahansa, niin kirkon on syytä pitää kiinni perustotuuksistaan. Huutokaupoille ja sirkustempuille on yhteiskunnassa omat paikkansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.