Kirkosta kapakkaan

Toimittajain ikiaikaisen toimintaohjeen mukaan "kirkot on kierrettävä kaukaa ja kapakat tutkittava läheltä". Kun mennäviikolla katsastin kirkon ja sen papiston tilaa, niin lie siis paikallaan sanoa muutama sananen myös ravintolakulttuurista Kuopiossa ja vähän laajemmaltikin.

Joensuussa Pohjois-Karjalan puolella käydään näet näin aikoina kovaa paikallista, jos kohta myös yleistä mielenkiintoa herättävää ravintolasotaa ellei peräti kulttuurisotaa. Siinä ovat vastakkain joen kaupungin kulttuuripiirit ja karjalaista hengenelämää rahoittava Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö.

Testamenttilahjoituksen kautta säätiö sai taannoin omistukseensa Joensuun perinteikkään Vanhan Jokelan ravintolan.

Keskustan kaksikerroksisessa ravitsemuslaitoksessa voi parantaa vielä maailmaa sivistyneesti valkoisten pöytäliinojen ääressä ja kuunnella usein myös elävää musiikkia milloin paikallisten, milloin vierailevien artistien esittämänä. Kulttuuritietoinen vieraspaikkakuntalainen voi bongata asiakkaitten joukosta milloin kenenkin pohjoiskarjalaisen kulttuurijulkkiksen - jos ei muita, niin kirjailija Heikki Turusen, joka vanhemmuuttaan muistuttaa yhä enemmän alkukantaista kareliaanista shamaania.

Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö ei itse pyöritä ravintolatoimintaa, vaan on vuokrannut tilat perheyritykselle. Satuin kerran samoihin muuttotalkoihin Jokelan emännän Anita Latolan kanssa, enkä ole koskaan tavannut riuskempaa naisihmistä näissä yhteyksissä: kun kantelee päivä- ja iltatöikseen kaljakoreja janoisille, niin jo vain siinä saa kyytiä myös sohvat, kaapit ja kodinkoneet.

Kuten useimmissa sodissa, niin myös tämänkin sodan alkusyyt juontavat rahaan. Kehnoon kuntoon päässyt Vanhan Jokelan kiinteistö vaatisi miljoonaremontin. Säätiön mielestä olisi edullisempaa panna talo matalaksi ja rakentaa tilalle entistä ehompi ja ennen kaikkea entistä isompi rakennus, jolloin lahjatontin taloudellinen tuottokin nousisi.

Sanomalehti Karjalaisen sivuilla Pohjois-Karjalan kulttuuriväki käy puolustustaistelua toisen kotinsa puolesta, ja niin pitää käydäkin. Jos maailmaa rakennetaan pelkästään rahan, betoniteollisuuden ja led-valaisinten valmistajien ehdoilla, maailma on kolkko paikka kesähelteilläkin.

Jollain lailla kulttuuriväen lausunnoista paistaa kuitenkin läpi apeus: mitä me mahdetaan niille. Kulttuurisäätiökin ajattelee ensimmäisenä rahaa ja vasta toiseksi kulttuuria.

Ovatko asiat yhtään paremmin Kuopiossa?

Vanha Kallan "terävä puoli" oli paljolti Vanhan Jokelan kaltainen kulttuuriväen suosima istuntosali paitsi, että orkesterin sijasta siellä soitti yleensä vain yksinäinen pianisti.

Kallan vintti hävitettiin maan tasalle vähin äänin 1980-luvun alussa, kun työväenhenkinen osuuskauppa oli joutunut taloudellisesti ahtaalle. Kuopiolaisella ja valtakunnallisella kulttuuriväellä olisi ollut aihetta protesteihin, mutta jostain syystä ainoiksi ääniksi jäi maansiirtokoneitten ryske, kun kivitaloa hävitettiin asuinkerrostalon tieltä.

Sitä enemmän äläkkää pidettiin muutamaa vuotta myöhemmin, kun kuopiolaisen puurakentamisen helmi Kaupunginhotelli - menneitten aikojen herraskainen Seurahuone - aiottiin purkaa.

Valtakunnan johtavat rokkarit tulivat paikkakuntalaisten avuksi pelastustalkoisiin, jotka johtivat myös toivottuun tavoitteeseen: talo päätettiin säilyttää ja myös kunnostaa kerralliseen loistoonsa.

Sääli vain, että ravintolasta tuli nyt vähän liiankin hieno. Renkun perinteinen asiakaskunta kaikkosi, ja vain muutamaa kuukautta remontin jälkeen talossa aloitettiin toinen remontti, jossa peitettiin kaikki ne kirvesmiestaitojen hienoudet, jotka isolla rahalla oli saatu aikaan.

Kaupungin kaunein ravintola muuttui pimennetyksi yökerhoksi. Taloudellisesti se oli kenties perusteltua, mutta itse olen ollut sen jälkeen vakaasti sitä mieltä, että kyseessä oli varsinainen kulttuuriskandaali.

Se todisti ilman sanoja, ettei Puijon juurella ollut enää riittävästi herrasväkeä ylläpitämään yhtä ravintolaa - päinvastoin kuin vuosisata aiemmin, jolloin kaupungin väestö oli vain murto-osa nykyisestä.

Mikä vauraudessa on voitettu, se on tavoissa menetetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.