Kiuruvesi oikealla asialla

Kiuruveden kaupunki on ollut tiennäyttäjä lähiruuan tarjoajana. Maitokaupungin asukkaat totutetaan syömään kotoista ruokaa heti pienestä pitäen kouluissa ja päiväkodeissa. On siis luontevaa, että Kiuruvesi lähtee maan johtavana lihantuottajana puuhaamaan kaupunkiin omaa teurastamoa tai lihanjalostuskeskusta, kuten asia kauniimmin ilmaistaan.

Atrian teurastamon aikaan asiat olivat hyvin Savossa, mutta kun lihatilallisten omistama elintarvikejätti lopetti teurastuksen ja jatkojalostuksen Kuopion Likolahdessa ja keskittäessä toimintonsa Etelä-Pohjanmaalle, Pohjois-Savo on vajonnut tavallaan eteläpohjalaisten siirtomaaksi. Tämä on luonnoton tilanne. Sikala toisensa perään on tosin hiljentynyt Savossa, mutta vastaavasti naudanlihantuotanto on kasvanut kaiken aikaa. Ylinen Savo ei ole vain maan maito-, vaan myös liha-aitta.

Uudesta, korvaavasta teurastamosta ja lihanjalostamosta on puhuttu jo muutaman vuoden ajan, ja nyt Kiuruvedellä ollaan liikkeellä ilmeisen vakavalla mielellä. Alustavien laskelmien mukaan tositoimiin päästäisiin parin vuoden sisällä. Parikymmentä henkeä työllistävä lihanjalostuskeskus olisi vielä pieni verrattuna Atrian tai HKSCanin jättilaitoksiin, mutta kuitenkin hyvä alku paikalliselle jatkojalostukselle ja uusi askel lähiruuan edistämiseksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.