Kiusaamisen ehkäisyyn ei tarvita lisenssiä

Turun yliopiston kehittämästä Kiva koulu -kiusaamisentorjuntaohjelmasta on tullut vientituote, joka on ostettu jo 14:ään maahan (SS 14.2.). Suomessa kiinnostus Kivaa koulua kohtaan hiipui sen jälkeen, kun se muuttui viime vuonna kouluille maksulliseksi. Saman tien yli puolet peruskouluista jättäytyi pois. Aiemmin opetusministeriö vastasi rahoituksesta. Parhaimmillaan ohjelma kattoi yli 90 prosenttia Suomen peruskouluista.

Kuopiossa, Joensuussa ja useimmissa muissa kunnissa koulut päättävät nyt itsenäisesti ohjelmaan osallistumisesta. Joensuun varhaiskasvatus- ja koulutuspäällikön Olli Kauppisen mukaan toimintamalli on useamman vuoden mukanaolon jälkeen omaksuttu. Kauppisen näkemys on tervejärkinen. Kiva koulu -ohjelma on edesauttanut kiusaamisen vähenemistä. Toisaalta kouluilta voidaan odottaa, että vuosina 2006–11 käynnissä olleesta ohjelmasta on jo opittu sen parhaat käytännöt.

Olisi eriskummallista edellyttää, että kiusaamisen torjunta vaatii vuosi toisensa jälkeen maksettavia lisenssimaksuja. Niin ikään ei ole asiallista vihjata, että ainoastaan lisenssin maksaneet koulut olisivat aidosti sitoutuneita kiusaamisen torjuntaan.

Selvitysten mukaan Kiva koulu -hankkeessa mukana olleet koulut sovelsivat sen tarjoamia materiaaleja ja menetelmiä vaihtelevasti. Kiusaamista ohjelma ei kokonaan lopettanut, vaikka vaikuttikin koulujen ilmapiiriin suotuisasti. Kiusaamattomuus ja koulurauha ovat koulutyön perustavia asioita, joista on huolehtiminen ei saa riippua vaihtuvista hankkeista. Kun parhaat kiusaamista ehkäisevät käytännöt on kerran omaksuttu, ne on määrätietoisesti vakiinnutettava osaksi arkea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Virheeni tekevät minusta minut – "10 000 tapaa, jotka eivät toimi"

Kuopion keskustan ilme kirkastuu nopeasti

Lääkäreillä pitää olla velvoitteet julkiselle puolelle

Videot ovat tulleet jäädäkseen

Lobbarirekisteri lisää median vastuuta

Kolmikannan tehoja mitataan nyt numeroilla

Koleus kurittaa liiketoimia ja siihen on sopeuduttava

Mylläri Menocchion maailmankuva

Keskustan tilanne on vakava

Taloustaidosta ei ole omaksi oppiaineeksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.