Kiusaamisen ehkäisyyn ei tarvita lisenssiä

Turun yliopiston kehittämästä Kiva koulu -kiusaamisentorjuntaohjelmasta on tullut vientituote, joka on ostettu jo 14:ään maahan (SS 14.2.). Suomessa kiinnostus Kivaa koulua kohtaan hiipui sen jälkeen, kun se muuttui viime vuonna kouluille maksulliseksi. Saman tien yli puolet peruskouluista jättäytyi pois. Aiemmin opetusministeriö vastasi rahoituksesta. Parhaimmillaan ohjelma kattoi yli 90 prosenttia Suomen peruskouluista.

Kuopiossa, Joensuussa ja useimmissa muissa kunnissa koulut päättävät nyt itsenäisesti ohjelmaan osallistumisesta. Joensuun varhaiskasvatus- ja koulutuspäällikön Olli Kauppisen mukaan toimintamalli on useamman vuoden mukanaolon jälkeen omaksuttu. Kauppisen näkemys on tervejärkinen. Kiva koulu -ohjelma on edesauttanut kiusaamisen vähenemistä. Toisaalta kouluilta voidaan odottaa, että vuosina 2006–11 käynnissä olleesta ohjelmasta on jo opittu sen parhaat käytännöt.

Olisi eriskummallista edellyttää, että kiusaamisen torjunta vaatii vuosi toisensa jälkeen maksettavia lisenssimaksuja. Niin ikään ei ole asiallista vihjata, että ainoastaan lisenssin maksaneet koulut olisivat aidosti sitoutuneita kiusaamisen torjuntaan.

Selvitysten mukaan Kiva koulu -hankkeessa mukana olleet koulut sovelsivat sen tarjoamia materiaaleja ja menetelmiä vaihtelevasti. Kiusaamista ohjelma ei kokonaan lopettanut, vaikka vaikuttikin koulujen ilmapiiriin suotuisasti. Kiusaamattomuus ja koulurauha ovat koulutyön perustavia asioita, joista on huolehtiminen ei saa riippua vaihtuvista hankkeista. Kun parhaat kiusaamista ehkäisevät käytännöt on kerran omaksuttu, ne on määrätietoisesti vakiinnutettava osaksi arkea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Postin on katsottava koko alaa, ei vain itseään

Talvivaaran sotkussa ei ole saivartelemista

Mieleni versio on vanhentunut

Pientä rajaa

Koulujen haasteita ei ratkota pelkästään resursseilla

Varjobudjeteissa näkyy opposition oikeistolaisuus

Kuinkas täällä voidaan?

Puijon ensilumenladun kausikortin hinta lähentelee jo halpuutusta – "Olisin valmis maksamaan enemmän"

Kiinalla korkea kynnys voimatoimiin Hongkongissa

Stadion tulee sittenkin tai sitten ei

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.