Kiusattuja riittää

-Ai, kiusattiinko sinuakin koulussa? Näin kysyi ystäväni vertaillessamme peruskoulumuistoja tai niiden puutetta.

Pian kävi ilmi, että suurimmalla osalla meistä oli enemmän tai vähemmän samansuuntaisia muistoja kouluajoilta. Osa oli ehtinyt tutustumaan samaan ilmiöön myös työelämässä.

Jos meitä oli pienessäkin porukassa jo niin paljon, kiusattujen määrä lienee valtava koko maan tasolla ajatellen. Kokemuksemme eivät olleet mitään järisyttäviä, mutta kaikilla ei käy aivan yhtä hyvä onni.

Pahimmillaan kiusaamisella voi olla todella vakavia seurauksia. Kaikki kiusatut eivät jaksa uskoa parempaan tulevaisuuteen. Vaikka uskoa löytyisikin, voi kiusaaminen johtaa työ- ja opiskelukyvyn heikkenemiseen tai jopa menetykseen.

Asioita voi mitata aina myös euroissa, mutta se ei tässä yhteydessä tunnu kovin soveliaalle tavalle määritellä toiselle aiheutettua mielipahaa.

Kun aikoinaan sain kerrottua kotona, että minua kiusattiin koulussa, kysyttiin minulta ensimmäisenä, mitä olin tehnyt sen aiheuttaakseni.

Kun kerroin, kuka kiusaaja oli, minua ei uskottu. Tapauksesta on jo yli kaksikymmentä vuotta ,mutta muistan sen silti kuin eilisen päivän. Asian voinut varmasti paremminkin hoitaa.

Kiusaamista tai häirintää ei tule kenenkään joutua sietämään, vaan tilanteeseen tulee aina puuttua.

Usein kiusatulle annetaan ohjeita alkaen ulkopuolisen tahon kanssa keskustelusta aina kiusaajan kohtaamiseen. Ymmärrystä haetaan myös kiusaajalle, ja ehkä perustelemalla kiusaamisen syitä pyritään myös helpottamaan kiusatun pahaa oloa.

Kiusaaminen ei ilmiönä liity ainoastaan peruskouluympäristöön. Kiusaajia ja kiusattuja löytyy akateemisista yhteisöistä, työpaikoilta ja harrastusten piiristä.

Ikävuosien karttuessa kiusaamisen tavat ja tyylit muuttuvat näkyvästä fyysisestä kohti vaikeammin havaittavaa, henkistä kiusaamista tai häirintää kohti. Roolit ja kohteet voivat vaihtua jopa päikseen vuosien vieriessä.

Vahingon voi laittaa myös kiertämään kostamalla aiemmin koetut ikävät asiat jollekin kolmannelle osapuolelle. Kuulemma siitä tulee hyvä mieli. Kun kiusattu kokee olevansa oikeutettu kostamaan vääryydet, on jossain menty pieleen.

Kiusaaminen ei tee kenestäkään yhtään sen parempaa ihmistä kuin aiemminkaan, eikä se anna erityistä "Saan kiusata muita kun minuakin kiusattiin" -etukorttia tulevaisuutta varten.

Kiusatuksi voi joutua kuka tahansa. Massasta erottuminen voi olla omiaan lisäämään kiusausta kiusata, mutta pidemmän päälle rohkeus olla oma itsensä ja erottua, pitää puoliaan ja toimia parhaaksi katsomallaan tavalla tuottaa yleensä hyviä tuloksia.

Työnantajat etsivät yksilöitä eivätkä tusinatavaraa, ja sama pätee myös parisuhdeasioihin. Arvostettuja ominaisuuksia ovat etenkin selkärankaisuus, luotettavuus sekä ainutlaatuisuus.

Ne ovat juuri niitä asioita, joiden vuoksi moni on joutunut kiusatuksi.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalisihteeri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.