Kiviniemeltä halutaan räväkämpiä avauksia

Eduskunnan varapuhemies ja keskustan vahva vaikuttaja Seppo Kääriäinen sanoi maanantaina julkaistussa Suomen Tietotoimiston haastattelussa pelkäävänsä "rääpivää" kampanjointia ensi vuoden eduskuntavaalien alla. Sanojen kanssa on oltava tarkka: Nykysuomen sanakirjan mukaan rääpiä merkitsee sitä, että jotakin tehdään hutiloiden. Kun Kääriäinen pelkää rääpivää kampanjointia, hän siis pelkää, että puolueet ja kansanedustajaehdokkaat hutiloivat, kampanjoivat pintapuolisesti.

Asiallisesti samansisältöisiä terveisiä Kääriäinen lähetti puolueensa tuoreelle puheenjohtajalle, pääministeri Mari Kiviniemelle Hufvudstadsbladetissa sunnuntaina julkaistussa haastattelussa. Kääriäinen sanoi odottaneensa, että keskustan ideologia näkyisi selvemmin Kiviniemen toiminnassa. Kääriäinen pelkää, että jos Kiviniemi ei onnistu luomaan voimakkaampaa omaa profiilia, keskusta ei saa tarvitsemaansa uutta alkua.

Kääriäinen ei ole pelkonsa kanssa yksin. Muutama muukin keskustapoliitikko on taustakeskusteluissa ollut huolissaan Kiviniemen virkamiesmäisestä otteesta. Hyvästä kielitaidosta on apua, kun pääministeri edustaa Suomea ulkomailla, mutta se ei auta, kun pitäisi nostaa puolueen kannatusta kotimaassa.

Kiviniemi on johtanut keskustaa kolme kuukautta. Se on lyhyt, vain Suomen kesän mittainen aika, mutta politiikassa uusien johtajien kuherruskuukaudet eivät paljon pitempään kestä. Uuden puheenjohtajan pitää nopeasti ottaa oma puolue haltuunsa ja samalla käyttää hyväksi valintaa aina seuraava julkisuus ja äänestäjien uteliaisuus.

Tässä Kiviniemi ei ole onnistunut niin hyvin kuin puolueessa vielä kesäkuussa odotettiin. Keskusta putosi kolmoseksi puolueiden kannatusmittauksissa Matti Vanhasen puheenjohtajakaudella. Samalla sijalla puolue jököttää edelleen. Jos sijoitus on sama tärkeimmässä mittauksessa eli eduskuntavaaleissa ensi vuoden huhtikuussa, ei keskusta voi olla varma siitä, että ovet hallitukseen aukeavat jo kolmannen kerran peräkkäin.

Kiviniemi näyttää luottavan siihen, että kun pääministerin tehtävät hoitaa hyvin, se sataa myös puolueen laariin, eikä ylimääräistä puoluepoliittista pörhistelyä enää tarvita.

Kääriäisellä on toisenlainen näkemys. Hänen mielestään Kiviniemen ja koko keskustan ministeriryhmän tärkein tehtävä on huolehtia siitä, että keskusta nähdään itsenäisenä puolueena, jolla on omat mielipiteet. Muussa tapauksessa "taitava ja vahva" kokoomus korjaa potin.

Kääriäinen pelkää rääpivää kampanjointia. Sitä pelkäämme mekin: jos puolueet ja ehdokkaat hutiloivat, tärkeät asiat eivät nouse keskusteluun ja puolueiden väliset erot sekä aidot erimielisyydet eivät selkiinny äänestäjille. On kuitenkin aiheellista varoittaa myös räävittömästä kampanjoinnista. Sellainenkin yleensä korostaa vääriä asioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.