Kobolttikaivos sai rahaa Kanadasta, ei Suomesta

Kaivostoiminta käynnistyy näillä näkymin uudestaan Outokummussa vanhalla Hautalammen kaivosalueella, kiitos kanadalaisen Explorex-yhtiön, joka on tehnyt Finncobaltin kanssa aiesopimuksen kaivosprojektin kehittämishankkeen rahoituksesta.

Kobolttia, nikkeliä ja kuparia sisältävä malmi ei ole erityisen rikasta, mutta vanhan kaivosalueen vahvuus on, että investointi on helppo tehdä sinne, eivätkä ympäristöongelmat uhkaa (Maaseudun Tulevaisuus 23.4.). Vähän köyhempikin malmio kelpaa, sillä koboltin hinnan povataan nousevan edelleen, vaikka se on moninkertaistunut parissa vuodessa. Investointikynnystä madaltaa sekin, että vieressä ovat GTK:n Mintec-laboratorio, prosessilaitteita tekevä Outotecin konepaja, kaivosammattikoulu ja sähköverkosto.

Jos suunnitelmat toteutuvat, Keretin jo hyödynnetyn kuparimalmion yläpuolella sijaitsevan malmion louhinta käynnistyy vuonna 2020 tai 2021. Töitä olisi 150 ihmiselle seitsemäksi vuodeksi (Savon Sanomat 14.12.).

Koboltti- ja nikkelikemikaalien kysynnän kasvu selittyy sähköautojen yleistymisellä. Akuissa tarvitaan kobolttia, joka on niukkuushyödyke. Yli puolet maailman koboltista tulee lapsityövoimaa käyttävästä Kongosta.

Hautalammen malmion tapauksessa harmi on se, että kehittämishankkeelle ei löytynyt rahoitusta Suomesta, vaikka yritys oli sitä etsinyt yhdeksän kuukautta. Kanadasta rahaa löytyi. Siellä sijoittajat luottavat kaivosalaan. Suomessa luottamusta ei liene mitattu, joskin sijoittajien nihkeydestä voi tehdä johtopäätöksiä. Talvivaaran ympäristöongelmat kelpaavat vain osaselitykseksi. Raharikkailta taitaa puuttua rohkeutta, näkemystä ja viitseliäisyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suuri Johtajasi ei ole sinun asiallasi vaan omallaan

Uusi tukialuejako synnytti riidan vanhoilta pohjilta

Lemmenjoen kohun käsittely jatkuu vain

Korvaako internet television?

Lapsia kuin nälkävuosina

Maaseudun eläkeläisiä vaivaa vaihtoehdottomuus

Oikeusvaltion horjuttamiseen ei saa antaa aihetta

Mitähän lukisin

Ilmastoahdistusta ei pidä väheksyä

Ei ole sama, missä maassa maitoa tuotetaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.