Kobolttikaivos sai rahaa Kanadasta, ei Suomesta

Kaivostoiminta käynnistyy näillä näkymin uudestaan Outokummussa vanhalla Hautalammen kaivosalueella, kiitos kanadalaisen Explorex-yhtiön, joka on tehnyt Finncobaltin kanssa aiesopimuksen kaivosprojektin kehittämishankkeen rahoituksesta.

Kobolttia, nikkeliä ja kuparia sisältävä malmi ei ole erityisen rikasta, mutta vanhan kaivosalueen vahvuus on, että investointi on helppo tehdä sinne, eivätkä ympäristöongelmat uhkaa (Maaseudun Tulevaisuus 23.4.). Vähän köyhempikin malmio kelpaa, sillä koboltin hinnan povataan nousevan edelleen, vaikka se on moninkertaistunut parissa vuodessa. Investointikynnystä madaltaa sekin, että vieressä ovat GTK:n Mintec-laboratorio, prosessilaitteita tekevä Outotecin konepaja, kaivosammattikoulu ja sähköverkosto.

Jos suunnitelmat toteutuvat, Keretin jo hyödynnetyn kuparimalmion yläpuolella sijaitsevan malmion louhinta käynnistyy vuonna 2020 tai 2021. Töitä olisi 150 ihmiselle seitsemäksi vuodeksi (Savon Sanomat 14.12.).

Koboltti- ja nikkelikemikaalien kysynnän kasvu selittyy sähköautojen yleistymisellä. Akuissa tarvitaan kobolttia, joka on niukkuushyödyke. Yli puolet maailman koboltista tulee lapsityövoimaa käyttävästä Kongosta.

Hautalammen malmion tapauksessa harmi on se, että kehittämishankkeelle ei löytynyt rahoitusta Suomesta, vaikka yritys oli sitä etsinyt yhdeksän kuukautta. Kanadasta rahaa löytyi. Siellä sijoittajat luottavat kaivosalaan. Suomessa luottamusta ei liene mitattu, joskin sijoittajien nihkeydestä voi tehdä johtopäätöksiä. Talvivaaran ympäristöongelmat kelpaavat vain osaselitykseksi. Raharikkailta taitaa puuttua rohkeutta, näkemystä ja viitseliäisyyttä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kansa ohjasi päättäjiä

Vanhus ja pingismaila

Puijon kehittämiseen vihdoin askelmerkkejä

Eläinten hyvinvointilaki menee uusiksi

Maidonjalostajat ovat kovassa kilpailussa

Vallankaappaus Arkadianmäellä

Sote-mallien perusteella kansanrintamahallitus

Vaalihylkiö

Äärioikeiston terroriin havahduttava kaikkialla

Brexit pitäisi saattaa johonkin lopputulokseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.