Kodin tuki välttämätön

Suomen Akatemian tiistaina julkistaman tutkimuksen mukaan joka viides lukiolaistyttö kärsii koulu-uupumuksesta. Hätkähdyttävää on, että lukiolaistytöillä masennuslääkkeiden käyttö on kasvussa. Nyt yksi 20:sta on lääkityksellä.

Asiantuntijat ovat todenneet jo kauan sitten, että tytöt ovat poikia aktiivisempia opiskelijoita lukioluokilla. Kova keskittyminen koulutyöhön aiheuttaa monilla tytöillä stressiä ja sitä myöten uupumusta. Tytöt haluavat menestyä koulussa, kun taas pojat ottavat opiskelun rennommin vähättelemättä kuitenkaan opiskelun tärkeyttä. Kysymys lienee siis pohjimmiltaan henkimaailman asioista.

Juuri tunnollisuutensa vuoksi tytöt stressaantuvat helpommin ylioppilaskirjoituksista ja pääsykokeista. On tärkeätä ja hienoa, että koulutyö otetaan vakavasti, mutta levolle ja omille harrastuksille pitää jäädä myös tilaa. Jatkuva opiskelukirjojen lukeminen voi vaikuttaa oppimistulokseen jopa kielteisesti. Liikunta ja oikeanlainen syöminen ovat oleellisia tekijöitä koulunkäynnin ohella.

Kodin tuki on opiskelussakin välttämätön. On tärkeää, että vanhemmat välittävät nuortensa koulumenestyksestä ja tukevat heitä. Koulussa opettajien on pyrittävä tunnistamaan oppilaiden stressi ja väsymys ajoissa. Heidän on tarvittaessa keskusteltava nuorten vanhempien kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.