Kohta poissa on veljet...

Vuosien 1939-1940 hangilla ja pakkasilla käyty talvisota oli kova koettelemus. 105 päivää suomalaiset puolustivat nuorta tasavaltaansa ylivoimaista vihollista vastaan, kunnes voimat uupuivat ja oli pakko suostua Neuvostoliiton rauhanehtoihin. Sotasensuurin vuoksi maaliskuun 13. päivänä 1940 voimaantullut rauha tuli kansalaisille yllätyksenä ja pani kysymään, miksi Summan, Raatteen tai Kollaan kunniakkaat taistelut eivät estäneet Karjalan menetystä.

Neuvostoliiton hajoaminen on helpottanut talvisodan muistojen vaalimista. Vuonna 1989 saatiin naapurista kaivattu vahvistus sille, mikä itse oli tiedetty aina: Suomi ei halunnut sotaa, vaan silloinen neuvostojohto pakotti suomalaiset aseisiin. Puna-armeija oli valmistellut Suomen valtausta viimeistään vuonna 1938.

Talvisodan veteraanit ovat tänään vähintään 90 vuoden iässä. Kolmen-neljän tuhannen elossa olevan joukossa on jo noin 120 yli satavuotiasta.

Veteraanien järjestäytyminen on parantanut heidän arvostustaan ja kohentanut sosiaalisia oloja Hoivatkaa, kohta poissa on veljet -hengessä. Valitettavasti valtio säästää taas kerran väärässä paikassa. Veteraanien tukea on vähennetty vuosittain samassa suhteessa kuolleisuuden kanssa ajattelematta, että ihmisten vanhetessa hoitokulut kasvavat. Näin turhan moni veteraani jää vaille ansaitsemaansa hoitoa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.