Kohtalokasta leikkiä

Suomen rataverkko ja junakalusto kohtaavat ilkivallan yli kaksisataa kertaa vuodessa, siis useammin kuin joka toinen päivä.

Tarkkaan ottaen suuressa osassa tapauksista ei ole kyse edes ilkivallasta vaan pahemmasta. Radalle tehtyä ilkivaltaa tutkitaan aina liikennetuhotyönä, joka on "tavallista" ilkivaltaa raskaampi rikos.

Tämän joutui vähän aikaa sitten kokemaan muuan 18 vuotta täyttänyt, joka huomasi päähänpistonsa vieneen hänet puoleksitoista vuodeksi vankilaan.

Tavallisesti syyllinen on kuitenkin teini-ikäinen poika, joskus nuorempikin.

Yleisintä ilkivaltaa on jos jonkinlaisten esineiden kasaaminen kiskoille. Tyypillisimpiä ovat kivenmurikat.

Mutta tuholaisten kekseliäisyys tuntuu olevan pohjaton.

Kerran neropatit olivat raahanneet Savon radalle vanhan pakastearkun. Uhkaavasta tilanteesta selvittiin onnella. VR:n huoltomiehet huomasivat esteen, ennen kuin juna ehti törmätä.

Kiskojen viereen oli vieritetty vielä kaivonrengas. Voimat eivät kuitenkaan riittäneet sen nostamiseen radalle.

Tuossa tapauksessa asialla tuskin olivat ihan pikkupojat. Näin raskaiden esineiden siirtelyyn tarvitaan varttuneempia, ja luultavasti vielä useampi. Voi vain ihmetellä, mitä tuholaisten mielessä on liikkunut.

Pahimmassa tapauksessa törmäys olisi saattanut suistaa junan kiskoilta ja aiheuttaa suuronnettomuuden. Nyt murhasyytteiltä vältyttiin.

Toistaiseksi liikennetuhotyöt eivät ole johtaneet junien suistumisiin, mutta läheltä piti -tilanteita on ollut, myös Savossa.

Viime vuonnakin tavarajuna joutui pysähtymään ajettuaan raiteille raahatun metallilevyn päälle. Tilanne oli tuolloinkin äärimäisen vaarallinen, sillä levy olisi voinut kammeta veturin ja vaunut kiskoilta.

Viime kesäkuussa ilkivalta myöhästytti pääradan junia pitkälle seuraavaan viikkoon.

Rekolan aseman pohjoispäässä sytytettiin aamuyöntunteina useita tulipaloja, jotka vaurioittivat turvalaitteiden sähköosia.

Taloudelliset vahingot kohosivat kymmeniintuhansiin euroihin, sillä vaurioituneet kaapelit ja turvalaitteet jouduttiin uusimaan. Lasku lankeaa tietysti syylliselle, jos hänet tavoitetaan.

Korvauksilta eivät välty alaikäisetkään, joskin tässä tapauksessa tekijän epäillään olleen parikymmenvuotias.

Turvallisuutta uhkaavan ilkivallan ja tuhotöiden lisäksi raskaita kuluja VR:lle ja Liikennevirastolle eli meille veronmaksajille aiheuttavat spray-maalarit.

Taannoin arvioitiin, että heidän luomustensa jäljiltä kiinteistöjä ja junia joudutaan puhdistamaan noin miljoonalla eurolla vuosittain.

VR:n turvallisuusjohtaja Yrjö Poutiainen myöntää, että tuholaisten kiinnijäämisriski on pieni. Tekijät pääsevät usein pakenemaan yön pimeydessä.

VR, Liikennevirasto ja poliisi ovat kuitenkin tiivistäneet yhteistyötä, jonka tarkoituksena on lisätä kiinnijäämisriskiä.

Junien töhrimisvillitys ei ole päässyt enää paisumaan, kun kameravalvontaa on lisätty asema-alueilla ja ratapihoilla.

Entistä useampi töhrijä on myös kärähtänyt VR:n otettua käyttöön uuden aseen.

VR on kerännyt lähes 300 000 kuvaa käsittävän töhryarkiston, joihin uusia "graffiteja" verrataan. Vertailun avulla etsitään toistuvia aiheita, tekotapoja ja sanoja.

Töhrijöiden ydinjoukon arvioidaan koostuvan noin viidestäkymmenestä innokkaasta. Tyypillinen ikä on yllättävän korkea: se asettuu kahdenkymmenen ja kolmenkymmenen vuoden välille.

Töitä ja tekijöitä profiloi muutama VR:n asiantuntija. Kun työ tuottaa tulosta, asia siirtyy poliisille.

Ehkä silloin on vielä mahdollisuus opastaa näkyvyyttä himoitsevia nuoria kohti oikeaa taiteenharrastusta.

Kirjoittaja on Savon Sanomien Keski-Savon aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Talouden rakenteita on viimein remontoitava

Keskusta tarvitsisi heti uuden johtajan

Puhuuko ministeri munakkaan vatkauksesta vai koronasta?

Keskustan alamäki ennakoi hallituksen riitoja

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.