Kohti eurovaaleja

Ei vuotta ilman vaaleja, ja tänä vuonna ovat sitten vuorossa eurovaalit, joissa Suomesta valitaan kolmetoista edustajaa.

Eduskuntavaalit käydään kylmään talvisaikaan ja kunnallisvaalit syksyn sateitten keskellä. Vuoden pimeimpään aikaan osuvat myös joka kuudes vuosi toistuvat presidentinvaalit. Jos sää ei hellittele kotoisissa vaaleissa, niin europarlamentin vaalit ajoittuvat sitten mukavasti keskelle hempeintä kesää, aivan juhannuksen kynnykselle.

Hempeästä ajankohdasta huolimatta eurovaalit kiinnostavat Suomen suurta kansaa kaikkein vähiten, ellei muutosta tapahdu sitten ensi kesäkuussa. Muutos ei tunnu kovin todennäköiseltä. Bryssel on edelleen yhtä kaukana Suomesta kuin tähänkin saakka, ja lukuisista kampanjoista huolimatta unionin päättävät toimielimet ovat pysyneet vieraina. Omasta 200 kansanedustajan eduskunnastaan suomalaiset tuntevat muutamat julkisuuden rakastamat edustajat, mutta yli 700-päinen europarlamentti on Pohjan periltä katsottuna yhtä harmaata, kasvotonta massaa.

Toisaalta: ei pidä ihmetellä suomalaisten äänestäjien eurohaluttomuutta, kun paikka Brysselin ja Strasbourgin europarlamenteissa ei kiinnosta edes vakavasti otettavia suomalaisia poliitikkoja. Vuoden 2009 europarlamenttivaalien ehdokasasettelu on sujunut Suomessa poikkeuksellisen nihkeästi. Nykyisistä edustajista luopuu enemmän kuin puolet vapaaehtoisesti, ja puolueilla on erittäin suuria vaikeuksia löytää uusia päteviä ehdokkaita heidän tilalleen.

Itäisessä Suomessa eurovaaleihin valmistautuminen on näyttänyt suorastaan toivottomalta. Riitta Myllerin tai Lasse Lehtisen tapaisille politiikan kokeneille konkareille ei ole löytynyt luontevaa seuraajaa enempää heidän oman puolueensa SDP:n kuin muittenkaan puolueitten riveistä. Nuori ja suurelle yleisölle tuntematon Niko Korte on toistaiseksi ainoa virallinen ehdokas Pohjois-Savosta, vaikka vaaleihin on enää vajaa puoli vuotta.

Tiedetään, että eri puolueissa on tehty hartiavoimin töitä pätevien ehdokkaitten löytämiseksi. Kallis valtakunnallinen vaalikampanja ja epävarmuus lopputuloksesta panevat kysytyt kuitenkin miettimään, onko vaalitaistelun vaiva hintansa väärti. Ehdokkaiksi pyydetyillä on toki oikeus myös kieltäytyä, koska ketään ei voi pakottaa riskeihin, jotka viime kädessä jäävät hänen itsensä maksettaviksi.

Helpoimmat ovat eurovaalit puolueille, jotka ovat joko tavallista eurohenkisempiä tai lujasti unionia vastaan. Kokoomus on perinteisesti menestynyt hyvin eurovaaleissa ja menestynee myös ensi kesänä. Vastapuolella lähtöasetelmat ovat herkulliset perussuomalaisille, jotka pääsivät hekin menestyksen makuun viime kunnallisvaaleissa.

Pääministeri Matti Vanhasen johtamalle keskustalle eurovaalit ovat äärimmäisen hankalat. Puolueen olisi pakko katkaista pitkä tappiokierre, mutta eurovaalit ovat siihen mahdollisimman kehno areena. SDP:n tuore puheenjohtaja Jutta Urpilainen tarvitsisi myös näyttöjä. Helppoa elämää ei ole luvassa hänellekään lähikuukausina.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.