Kohti hyvää kevättä

Nyt on taas se aika vuodesta, että ihmisten energisyys luonnollisesti kasvaa.

Valon lisääntymisellä ja lämmön nousulla on positiivinen vaikutus mielen virkeyteen ja meidän toimeliaisuuteemme. Samalla kertaa asiat ympärillämme vain tuntuvat sujuvan paremmin. Hyvällä mielellä kun on helpompi nähdä ja kokea hyviä asioita, eivätkä pienet vaikeudet pääse meitä häiritsemään.

Energisyyden lisääntyessä meillä on myös hyvä mahdollisuus ottaa itseämme niskasta kiinni ja antaa omien asioiden positiiviselle spiraalille lisää vauhtia. Nyt on hyvä aika aloittaa kehon kunnon harjoittaminen ja terveellisempien elämäntapojen viilaaminen. Kaikki me tiedämme, että oma terveytemme ja vointimme on pitkälti kiinni niistä elämäntavoista, joilla me omaa elämäämme kuljemme.

Tuolloin puhutaan ensisijaisesti ravinnosta, liikunnasta ja levosta. Nykypäivän henkisesti hektisessä menossa nuo perusasiat pääsevät helposti unohtumaan tai joutuvat "poikapuolen" asemaan. Pitkässä juoksussa niistä huolehtiminen on kuitenkin kaikenlaisen pärjääminen edellytys. Niistä huolehtiminen on hyvän elämän peruskivi.

Luen parasta aikaa Tommy Hellstenin kirjaa Kolmas mahdollisuus. Kirjassa terapeutti Hellsten rohkaisee ihmisiä sanomaan ei.

Meissä ihmisissä on paljon uhrautujia, jotka ikäänkuin panevat oman elämänsä peliin ajattelemalla muita tai muuten vain rakentavat elämästään hässäkkää, jossa perusasiat eivät ole paikallaan. Tuolloin unohdetaan , miten tärkeää on huolehtia myös itsestään.

Uhrausten seurauksena on helposti itsesääli, joka puolestaan syövyttää omaa ja ympäristön energisyyttä.

Moniko meistä tuntee ihmisiä, jotka ovat panneet liian paljon peliin samalla unohtaen itsensä. Lopulta käteen jää vain jatkuvat valitukset ja voivotukset. Pian sosiaaliseen elämään mahtuu vain ihmisiä, joiden kanssa valitetaan omaa olotilaa, puolin ja toisin. On siinä sitten helppo rakentaa hyvää arkipäivää.

Hellstenin mielestä ihmisen on tarvittaessa osattava sanoa ei - itsensä ja lopulta ympäristönsä vuoksi.

Oman elämän kunnioitus on energisyyden edellytys. Tyhjästä laaristahan on tunnetusti paha kaapia.

Vireyden kautta meillä on puolestaan parempi mahdollisuus onnistua oman hyvän arkipäivän rakentamisessa. Pienet päivittäiset muutokset omissa toimintatavoissa puolestaan tukevat seuraavia tarvittavia muutoksia.

Ihan pienistä päivittäisistä askeleista voi tulla isoja. Positiivisten asioiden kierre voi parhaillaan vaikuttaa minäkuvaan, jolla puolestaan on vaikutusta lähes kaikkeen. Tärkeää on muistaa ja pitää mielessä, että itsestä huolehtiminen on myös edellytys muiden kanssa onnistumiselle...

Valon lisääntyessä ja mielen parantuessa on meillä hyvä mahdollisuus ottaa oma elämämme paremmin haltuun. Se voi alkaa vaikka ei-sanan opettelulla. Tavoitteena on yksinkertaisesti paremman arkipäivän rakentaminen - niin että kykenisimme toimimaan, niin kuin haluamme ja ohjaamaan näin omaa elämää.

Hyvän elämän perustaksi me tarvitsemme sopivasti kehon rasittamista, pientä siirtymistä kohti terveellisempää syömistä ja riittävästi unta.

Tärkeää on, ettemme vertaile itseämme muihin, vaan etenemme pienin askelin, omalla matkallamme.

Tunnetusti se ei ole tärkeää, missä olemme, vaan se, mihin olemme menossa.

Kirjoittaja on Norjan mäkijoukkueen päävalmentaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.