Kohti nollatoleranssia?

Uusi liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) ilmoitti torstaina haluavansa laskea autoilijoiden promillerajan 0,2:een. Yleinen promilleraja on Suomessa 0,5. Matalampi raja, 0,2 on käytännössä Ruotsissa ja Norjassa. Uusi ministeri haluaa lisäksi selvittää mahdollisuutta laskea ruorijuopumuksen rajan nykyisestä yhdestä promillesta.

Promillerajakeskustelu pulpahtaa silloin tällöin pintaan. Kyllösen näkemys ei sisällä mitään uutta. Ministeri on kuitenkin oikealla asialla. Alkoholi ja moottoriajoneuvolla ajaminen eivät kuulu yhteen. Asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, mikä on tehokkain keino kitkeä humalaisia teiltä ja vesiltä.

Kysymys on ihmisten asenteista ja valvonnasta. On paljon kuljettajia, joille maistissa ajaminen on lähes jokapäiväistä. Poliisi poimii voimavarojensa mukaan osan känniläisistä liikenteestä. Useimmat pääsevät kuin koira veräjästä.

Rattijuopot ovat erittäin suuri vaara liikenteessä. He aiheuttavat teillä muille kuolemanvaaran päivittäin. Odottaisikin, että uusi hallitus ottaisi rattijuoppoihin tiukan kannan.

Promillerajan laskeminen ei auta. Selvintä olisi siirtyä kokonaan nollatoleranssiin, mutta sellainen laki tuskin menee eduskunnassa läpi. Alkolukko noussee uudenkin hallituksen pöydälle. Lainsäädäntöä tulisi myös kehittää siihen suuntaan, että toistuvasti humalassa ajavilta henkilöiltä takavarikoitaisiin ajoneuvo valtiolle.

Sakot ja ajokiellot eivät pelkästään pure. Sen menneet vuodet ovat osoittaneet. Ajoneuvon takavarikoiminen koskee monella tavalla kipeästi rattijuoppoon. Takavarikko on hyvä sanktio myös ennaltaehkäisevässä mielessä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.