Kohti vakautta

Yhdysvallat veti joukkonsa Irakin kaupungeista tiistain vastaisena yönä. Isojen asutuskeskusten valvontavastuu jäi Irakin armeijalle ja poliisille. Näin maassa toivottavasti otettiin iso askel kohti vakaampia oloja. Irakiin jää vielä 133 000 amerikkalaissotilasta. USA:n armeijan on määrä poistua asteittain Irakin rajojen ulkopuolelle vuoden 2011 loppuun mennessä.

Sotaretken perimmäinen syy oli USA:n kansallisten etujen turvaaminen. Amerikkalaiset halusivat asein varmistaa, että Irakin valtavat öljy- ja kaasuvarat pysyvät lännen kontrollissa. Vaikka olot ovat edelleen rauhattomat, sodan runtelema energiateollisuus on heräämässä henkiin. Siitä todisteena öljykenttien käyttöoikeuksien huutokauppa tiistaina.

Pääministeri Nuri al-Malikin johtama Irakin hallitus on kovien haasteiden edessä. Sunni- ja shiiamuslimien välinen jännitys jatkuu. Väkivaltaiset yhteenotot ovat edelleen yleisiä. Terroristijärjestö al-Qaida yrittää kaataa orastavan demokratian pommi-iskuilla ja terroriteoilla. Hallitus ei hevin pysty kitkemään ääriaineisten väkivallantekoja.

Yhdysvallat pysyy tulevaisuudessakin Irakin rajojen tuntumassa. Presidentti Barack Obama on sanoillaan ja teoillaan osoittanut pyrkivänsä rauhaan. On kuitenkin selvää, ettei hänen johtamansa Yhdysvallat salli Irakin ajautuvan ulos amerikkalaisten vaikutusvallasta. Suurvalta on konkreettisesti läsnä irakilaisten elämässä myös tulevaisuudessa. Tämä tulee aiheuttamaan ristiriitatilanteita alueella.

Irakin kansa on joutunut kokemaan Saddam Husseinin hallinnon kauhut ja sodan raakuudet. Maailma toivoo, että ihmisille koittaisi viimeinkin rauha. Irakilaisilla on energiavarojensa ansiosta mahdollisuus jälleen rakentaa maa entiseen loistoonsa. Toivottavasti näin myös käy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.