Kohti vakautta

Yhdysvallat veti joukkonsa Irakin kaupungeista tiistain vastaisena yönä. Isojen asutuskeskusten valvontavastuu jäi Irakin armeijalle ja poliisille. Näin maassa toivottavasti otettiin iso askel kohti vakaampia oloja. Irakiin jää vielä 133 000 amerikkalaissotilasta. USA:n armeijan on määrä poistua asteittain Irakin rajojen ulkopuolelle vuoden 2011 loppuun mennessä.

Sotaretken perimmäinen syy oli USA:n kansallisten etujen turvaaminen. Amerikkalaiset halusivat asein varmistaa, että Irakin valtavat öljy- ja kaasuvarat pysyvät lännen kontrollissa. Vaikka olot ovat edelleen rauhattomat, sodan runtelema energiateollisuus on heräämässä henkiin. Siitä todisteena öljykenttien käyttöoikeuksien huutokauppa tiistaina.

Pääministeri Nuri al-Malikin johtama Irakin hallitus on kovien haasteiden edessä. Sunni- ja shiiamuslimien välinen jännitys jatkuu. Väkivaltaiset yhteenotot ovat edelleen yleisiä. Terroristijärjestö al-Qaida yrittää kaataa orastavan demokratian pommi-iskuilla ja terroriteoilla. Hallitus ei hevin pysty kitkemään ääriaineisten väkivallantekoja.

Yhdysvallat pysyy tulevaisuudessakin Irakin rajojen tuntumassa. Presidentti Barack Obama on sanoillaan ja teoillaan osoittanut pyrkivänsä rauhaan. On kuitenkin selvää, ettei hänen johtamansa Yhdysvallat salli Irakin ajautuvan ulos amerikkalaisten vaikutusvallasta. Suurvalta on konkreettisesti läsnä irakilaisten elämässä myös tulevaisuudessa. Tämä tulee aiheuttamaan ristiriitatilanteita alueella.

Irakin kansa on joutunut kokemaan Saddam Husseinin hallinnon kauhut ja sodan raakuudet. Maailma toivoo, että ihmisille koittaisi viimeinkin rauha. Irakilaisilla on energiavarojensa ansiosta mahdollisuus jälleen rakentaa maa entiseen loistoonsa. Toivottavasti näin myös käy.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.