Kohtuudella

Kohtuus on ihmisen luontainen pyrkimys senkin vuoksi, että kohtuuden avulla ihminen voi saavuttaa elämäänsä tasapainon.

Eläessään kohtuullisesti, sillä lailla ettei vinksota liikaa yhteen suuntaan, tai harhaile "väärillä teillä".

Eikä silti tarvitse olla yhtään tylsä(ä).

Kohtuuttomuuden harhapoluilla kulutamme liikaa ja liian nopeasti, ja koska kuluttaminen ei tuo onnea - sen todistavat lukuisat tutkimuksetkin (että ulkoisilla tekijöillä on vain vähän vaikutusta ihmisen onnellisuuteen), on kulutettava aina vain enemmän ja kiihkeämmin.

Yrityksistä huolimatta tyhjiö ei kuitenkaan täyty ja kiire lisääntyy.

Lisääntynyttä kiirettä puolestaan hallinnoidaan erilaisin kuntoutusohjelmin, hoito- ja harrastekäytännöin. Kiireen suosta ammentavat myös monenlaiset työyhteisön viihtyvyyttä ja jaksamista parantavat konsultit.

Kaiken maailman asioilla täytettyä aikaa hallinnoidaksemme joudumme myös laatimaan yhä moninaisempia strategioita, vaikkapa innovaatiostrategioita, saadaksemme luovuuden itsessämme esiin.

Se mikä ennen sai syntyä vapaassa tilassa, kiirehtimättä, yritetään nyt ottaa haltuun ja kanavoidaan suunnitelmiksi. Kiire ajaa siihen, sillä vapaata tilaa tai aikaa ei enää juuri ole, ainakin sitä on usein enää niukasti.

Varpaiden pyörittely on jäänyt perin vähäiseksi, eivätkä ajatukset ehdi harhailla, lukemiseenkin on vaikea löytää riittävästi aikaa, varsinkaan päämäärättömään lueskeluun. Ja niillä, joilla kenties olisikin aikaa, on usein vaikkapa palkkatyön puuttumisen vuoksi liikaa huolia paljoonkaan vapaaseen toimintaan.

Kaikista innovaatiosuunnitelmista ja -osastoista huolimatta kiire typistää todelliset innovaatiot ja mahdollisuuden uusiin avauksiin pelkäksi tuotekehittelyksi. Voisiko siis "hidastaminen" sittenkin olla myös tehokkaampi tapa toimia? Tai oikeastaan kysymys on enemmän kuin hidastamisesta, pikemmin oman rytmin löytämisestä.

Entä jos quick fixin sijasta - hoidot, hieronnat, työnantajan maksama kiihkeä kuntosalielämä, loppumattomat työt, innovaatiosuunnitelmat, elämänhallintastrategiat - arki, jokapäiväinen elämä, vapaa-aika ja työ, olisi rauhallisempaa ja keskittyneempää, entä jos valitsisi jotakin pois. Esimerkiksi kaiken sen, joka aiheuttaa yli tekemisen kierrettä, joista lähtee liikkeelle liikaa hössötystä ja häslinkiä.

Kysymys on vakava, mutta jos osaamme valita oikein (jotakin pois!), työstämme ja elämästämme voi tulla hauskaa.

Keskittynyt vähemmän tekeminen tietotulvan ja kaikkialle yhtä aikaa vetävien lankojen välissä voi lopulta olla vallan antoisaa. Tehokkaampaakin se voisi tosiaan olla.

Ja seuraisiko siitä pikku hiljaa myös uudenlainen kohtuutalous?

lKirjoittaja on siilinjärveläinen, nykyisin Helsingissä asuva kustantaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ei palata astialle enää ikinä, kiitos

Holokaustin muisto on vaarassa unohtua

Kuopion lääkärikoulutus huipputasoa

Hoitoalan vetovoimaaon pakko parantaa

Lisää, lisää on liian helppo vastaus

Lisää, lisää

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.