Kohtuuton viivytys

Jokainen EU:n kanssa asioiva suomalainen on joutunut huomaamaan, miten pilkuntarkasti sen kanssa on elettävä. Unioni ei hyväksy pienintäkään viivyttelyä tukihakemuksien täyttäjiltä. Ainakin viljelijät tietävät, miten armottomasti Brysselin byrokratia suhtautuu jopa hakukaavakkeisiin jääneisiin tahattomiin virheisiin: tuet pois!

Jos unioni osaa vaatia tavallisilta ihmisiltä, niin yhtä tiukka se ei näytä olevan missään nimessä itseään kohtaan. Tietokoneongelmat ovat viivyttäneet jo toista vuotta EU:n rakennerahastoille jätettyjen hakemusten käsittelyä, ja yhtä lailla ovat olleet jäissä myös maatalouden investointituet. Kun hakemukset eivät edisty, eivät edisty myöskään käytännön toimet.

Joitain suuria hankkeita on pantu vireille väliaikaisella riskirahoituksella siinä uskossa, että EU:lta saadaan jossain vaiheessa myönteinen päätös. Moni hanke ja moni merkittävä investointi on kuitenkin ollut kuukaudesta toiseen tyhjän panttina. Erityisesti yliopistoissa lykkäytyminen uhkaa jo vakavasti henkilökunnan työllistämistä.

Välimiehenä toimiva Suomen valtiovalta on lupaillut, että tietokoneitten viat saadaan heti kohta korjatuiksi. Tuo heti kohta näyttää valitettavasti siirtyvän ties miten kauas.

Unionin tietokoneongelmat ovat kohtuuttomia yksittäisten tuen hakijoiden kannalta. Unionille itselleen on tietysti sama, missä aikataulussa se päätöksiään tekee, ei sen talous ole näistä ratkaisuista kiinni. Sen sijaan tuhannet ja taas tuhannet ihmiset joutuvat odottamaan sydän kylmänä päivästä toiseen, milloin ja miten heidän kohtalonsa EU-byrokratiassa ratkaistaan.

Sampo-pankissa tietokoneongelmat johtivat siihen, että useat asiakkaat katkaisivat tuskastuneina tilisuhteensa tanskalaisomisteiseen pankkiin. EU on toiminut ongelmissaan huomattavasti Sampo-pankkia tyylittömämmin. Unionin tukien avulla leipäänsä leventävä ei valitettavasti voi panna poikki suhdettaan. Odottavan osa on aina pitkä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.