Kohtuutta hintoihin

Pieni Rautavaaran kunta näyttää Pohjois-Savossa esimerkkiä ja rakennuttaa itse koko kunnan kattavan laajakaistaverkon. Muut maakunnan kunnat tulevat vauhdilla perässä. Kaikki ovat tehneet myönteisen päätöksen liittymistä maakunnalliseen Savon Kuitu -yhtiöön, jonka tavoitteena on tuoda ja taata laajakaistayhteydet jokaiseen pohjoissavolaiseen talouteen.

Useimmissa kunnissa liittyminen maakunnalliseen laajakaistayhtiöön hyväksyttiin itsestään selvyytenä. Yleisesti ymmärretään, että laajakaista on tätä päivää siinä missä tieverkko, puhelin, radio tai puhelin jo aiemmin.

Internetissä on yksi olennainen ero perinteisiin tiedonvälityksen välineisiin. Ihminen voi vapaasti päättää tilaako hän lehden tai maksaako televisioluvan vai tyytyykö elämään ilman näitä jokapäiväisiä, sinällään tarpeellisia hyödykkeitä. Sen sijaan yhteiskunta käytännössä pakottaa kansalaiset hankkimaan laajakaistaliittymän, koska vain sitä kautta voi asioida tänä päivänä järkevästi viranomaisten kanssa.

Valtio, kunnat ja erilaiset julkiset laitokset ovat lopettaneet tiuhaan tahtiin palvelupisteitään ja siirtäneet asioinnin verkkoon. Henkilökohtaisen palvelun vaihtuminen uusimpaan tietotekniikkaan ei ole välttämättä huonontanut palvelua, vaan monta kertaa jopa nopeuttanut sitä. Yksi suuri mutta tähän kuitenkin sisältyy: kustannukset. Siirtämällä palvelunsa internetiin yhteiskunta sitouttaa kansalaiset kustannuksiin, jotka eivät ole missään suhteessa perinteisen tiedonvälityksen kuluihin.

Sanomalehtiä ja tv-lupaa pidetään kalliina, mutta laajakaistasta keskivertotalous maksaa kuitenkin jo tuplaten näihin verrattuna. Kansalaisen näkökulmasta tilanne on kohtuuton. Jos kunnat rakennuttavat tietoverkkoja, niiden pitäisi pystyä vaikuttamaan olennaisesti myös verkkomaksuihin. Yhteisin rahoin rakennettu verkko ei saa olla kaupallisten yhtiöiden rahastusautomaatti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.