Koillis-Savo tulvii osaajia

Valtakunnallinen Taito-viikko saatteli Koillis-Savossa loppuun kolme vuotta kestäneen ”Käden taidot ja taitajat” -hankkeen. Sen tavoitteena oli etsiä jokaisesta kunnasta kymmenen käsitöiden taitajaa ja taltioida tietoja heidän menetelmistään, tekniikoistaan ja materiaaleistaan.

Kun osaajia etsittiin, kävi ilmi, että taitajia riittäisi paljon enemmänkin. Samalla Koillis-Savon kunnista sekä Riistavedeltä ja Vehmersalmelta erottui monia pieniä yrityksiä, jotka tekevät käsitöillään merkittävää ulkomaankauppaa.

Nyt tallessa on perusteelliset tiedot ynnä valokuvia ja videoita yhteensä 69 kädentaitajan toiminnasta ja tuotannosta. Läpileikkaus ulottuu nypyläntekijöistä kultaseppiin ja kutojiin.

Laaja aineisto paljastaa, miten käsityöläisyys muuttuu. Vanhimmat sukupolvet ovat moniosaajia, nuoremmat erikoistuvat.

Käsityöneuvonta-asemien toiminnan loputtua yhä suurempi osa tekniikoiden opetuksesta jää kansalaisopistojen vastuulle. Perinteisten taitojen siirtyminen eteenpäin vaatisi kuitenkin myös uusia opastamisen muotoja.

Savon Tomerat Naiset ry:n toteuttama hanke luo uskoa käsityön ja taitoyrittämisen tulevaisuuteen. Lisäksi se on jälleen vakuuttava näyte siitä, mitä kaikkea talkootöihin tottuneet naiset saavat aikaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.