Koillis-Savon Matti ja Mervi

Pieni tarina jostain lähimenneisyydestä.

Juankoskelainen perhe ajaa autolla kohti Kaavia. Kuntien rajalla takapenkin kakara kääntää päätään rajusti vinoon. Isä kysyy, mikäs nyt.

Lapsi vastaa, että Kaaville ollaan menossa.

Kuavin kierrekaulat. Niin Juankoskella kaavilaisia joissakin piireissä kutsutaan.

Kun ovat niin kieroja, sanoi eräs, kun kysyin, mihin sanonta mahtaa pohjautua.

Valistuneempi kertoi, että Kaavilla oli varsinkin mökkiperukoilla 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa niin köyhää kansaa, että leipää jouduttiin jatkamaan petulla ihan urakalla.

- Kun kuavilaiset joutu ehtimmään hyviä pettupuita niin mäntyjä piti kahtoo ylöspäin silleen, että kaula män kierteelle.

Kyselin kaavilaisilta, onko heillä juankoskelaisille vastaavanlaista hellittelynimeä. Eivät tienneet nämä yksilöt. Mutta jokainen tiesi, että naapurikuntien välillä on aina ollut jotain napinaa. Niin kuin monilla muillakin pienillä naapurikunnilla.

- Aina kun mentiin sinne discoon, tytöt tulivat repimään meitä tukasta, yksi sanoo.

- Aina kun mentiin sinne discoon, jätkät hyökkäs meidän kimppuun, toinen sanoo.

Vanhempi polvi sanoo, että kuntien välissä on ollut elintasokuilu, johon kaikki edelleen vielä pohjautuu. Juankoskella oli teollisuutta, joka toi vaurautta. Kaavilla elämä otettiin maasta.

- Koviahan ne on täällä kaupassa käymään. Kyllä meidän palvelut niille kelpaa, sanoo yksi.

- Ei siellä huvita käydä edes kaupassa, kun ei ole yhtään sellaista lämmintä tunnelmaa, sanoo toinen.

Kun kuntapariskunnan suhde ei pyyhi ihan kybällä, riidoista eivät voi olla lapsetkaan kärsimättä. Kuntien asukkaat, joille päätösvallan käyttäminen ja näyttäminen on toisarvoinen juttu, saavat pyöritellä päätään iskän ja äiskän touhuille.

Nuorempi polvi ottaa mallia vanhemmista ja kuulee kyllä, jos vanhemmilla on toraa vaikka sitten oven takana. Viimeksi paikallislehden lukijapalstat täyttyivät röntgenlaitehärdellin kommentoinnista, josta voisi tehdä episodin johonkin suomalaiseen maalaiskomediaan.

Kysyin eri-ikäisiltä kuntien asukkailta, ovatko juankoskelaiset ja kaavilaiset muka oikeasti niin erilaisia. Yllätyin vastauksista, koska pidin kysymystä todella lapsellisena.

- No onhan ne ihan tyhmiä, yksi sanoo.

- Ne on niin sisäänpäin lämpiäviä, toinen sanoo.

Kolmas sanoo:

- Ei kai kukaan oikeasti noin enää ajattele? Ei yksi kuntaraja ihmisluonnetta muuta. On täysin naurettavaa ja rasististakin väittää muuta.

Kun kuntien erilaiset taustat ovat hiljalleen sulaneet pois, Juankoskea ja Kaavia ei ulkopaikkakuntalainen erota toisistaan millään.

Kumpikin toki kuvittelee olevansa ainutlaatuinen ja ainoa oikea paikka, mutta kaaveja ja juankoskia on maamme pullollaan. Kaikki niistä ovat oikeita ja ainoita. Tässäkin on vain kaksi pientä peruskuntaa, joissa ei ole vielä yhteen suuntaan katsomisen perinnettä.

Mutta sen aika pitäisi olla nyt. On surullista katsoa vähän kauempaa, mitä koillissavolainen kuntapari saa jähinällään aikaan. Isi ja äiti saavat lapset lähes uskomaan, että tässähän ollaan melkein vihollisia. Me täysin samassa veneessä olevat lapset, jotka pysyvät pinnalla tai uppoavat yhdessä.

Käykää katsomassa kauempaa, jos ette usko. Menkää vaikka Kanarialle kunnanpäättäjien kesken. Halvemmaksi tulee sekin reissu kuin isojen rahojen hassaaminen valtataistelun ja ylpeyden vuoksi. Tulkaa takaisin kaulakkain tai turvat mustina, mutta tehkää jotain. Rakastukaa oikeasti tai erotkaa ja jatkakaa omillanne. Emme tarvitse toista Mattia ja Merviä.

Sillä välin minä, Juankosken tyttö, soitan kaavilaistytölle ystävänpäivätervehdyksen ja katson juankoskelaissyntyisen ja kaavilaissyntyisen ihmisen jälkeläistä, josta on kaikkien perinnetietojen vastaisesti tullut täydellinen.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.