Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Pohjois-Savo ei pääse europarlamenttivaaleissa juhlimaan maakunnallisten ehdokkaiden määrällä, vaikkakin lyhyestä listasta löytyy vahvaa poliittista kokemusta. Eduskuntapuolueiden nimet on nopeasti lueteltu: kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah, europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.), vastavalittu kansanedustaja Minna Reijonen (ps.), kuopiolainen pitkän linjan kaupunginvaltuutettu Irja Sokka (sd.) ja kuopiolainen yrittäjä Janne Parkkila (vas.).

Essayah on tunnettu valtakunnan tason poliitikko, joka lähtee palauttamaan puolueelleen edustajaa Brysseliin. Jos mepin ja puoluejohtajan töiden yhdistäminen käy liian työlääksi, Essayah voi jättää EU-paikkansa äänimäärissä seuraavalle, mahdollisesti aiemmin Varpaisjärvellä asuneelle Ariel Livsonille.

Pielavetinen Katainen kerännee entisenä kansanedustajana laajasti ääniä Itä-Suomesta. Läpimenon kannalta kysymysmerkki on keskustan kokonaiskannatus. Konkaripoliitikko Mauri Pekkarinen ja europarlamentaarikko Mirja Vehkaperä kilpailevat paikoista.

SDP:n listalta löytyvät kansanedustaja ja ex-puheenjohtaja Eero Heinäluoma sekä meppi Miapetra Kumpula-Natri. Perussuomalaisten selkeä kärkiehdokas on kansanedustaja ja entinen presidentinvaaliehdokas Laura Huhtasaari. Jokerina kisaan lähtee kansanedustaja Teuvo Hakkarainen Viitasaarelta.

Kokoomus ei ole asettanut yhtään ehdokasta Pohjois- tai Etelä-Savosta. Nykyisistä mepeistä Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen pyrkivät uusimaan mandaattinsa. Eija-Riitta Korhola yrittää paluuta parlamenttiin. Ilmastopolitiikan valtavirtaan kriittisesti suhtautuva Korhola voi viedä ääniä perussuomalaisilta, ellei käy toisin päin.

Vihreiden ennakkosuosikkeihin lukeutuvat entinen puheenjohtaja Ville Niinistö ja Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala. Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen osallistuu jälleen, vaikka on ilmoittanut pitävänsä vastavalittuna kansanedustajana eduskuntaa ensisijaisena.

Ehdokaslistojen viimeisen jättöpäivän kenties odotetuin uutinen oli Timo Soinin (sin.) ilmoitus, että hän jättää politiikan. Soini pitkitti päätöstään eduskuntavaalien yli, mutta Sinisen tulevaisuuden romahdus sinetöi sen. Eduskunnasta tippuneista eturivin sinisistä myös Sampo Terho, Jussi Niinistö ja Jari Lindström tunnustivat tosiasiat ja jättävät EU-vaalit väliin. Puolue on nimellisesti mukana nimettömällä listalla.

Vaikka siniset eivät ylittäneet eduskuntavaaleissa missään vaalipiirissä äänikynnystä, puolue sai kuitenkin lähes 30 000 ääntä koko maassa. Todennäköisesti huomattava osa potista siirtyy jatkossa perussuomalaisille.

Hallituksen kokoonpanosta neuvotellaan hankalasti yhtä aikaa EU-vaalikampanjoinnin kanssa. Perussuomalaisia saattaa hyödyttää asetelma, jossa äänestäjät katsovat heidän kärsivän vääryyttä hallitusneuvotteluissa. Innokkaimpien vastustajien voi olla hyvä ymmärtää, että perussuomalaiset on usein kääntänyt paheksunnan voitokseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.