Koko Suomella on nyt aikalisän paikka

Hallitustunnusteluissa otettiin keskiviikon haaksirikon jälkeen neljän päivän rauhoitusaika, ja hyvä näin. Kolmentoista päivän neuvotteluputki imee kyllä voimat vahvimmistakin, eikä väsyneillä aivoilla tehdä parhaita mahdollisia päätöksiä.

Poliittinen ilmapiiri on kuuden puolueen neuvottelujen kariutumisen jäljiltä ylikuumentuneessa tilassa. Eri puolueitten johdon pitäisi osoittaa nyt johtajuuttaan ja koetettava rauhoittaa niin itsensä kuin joukkonsakin. Suomeen on päässyt tai päästetty leviämään meille vieras suvaitsemattomuuden henki, joka ei vain sumenna ajattelua, vaan johtaa myös silmittömiin tekoihin.

Viime päivien väkivaltaiset purkaukset poliittisesti toisinajattelevia kohtaan ovat kuin ikävää jälkikaikua 1930-luvun alun vuosilta, jolloin Lapuan liike luki äärivasemmistolle kuria ja järjestystä omien lakiensa mukaan. Tänään äärikansallisuusmielisyys purkautuu vihamielisyytenä maahanmuuttajia ja erilaisia vähemmistöjä kohtaan. Lähinnä perussuomalaisuuteen liittyvä uho on johtanut myös yhtä ikäviin vastareaktioihin, kuten esimerkiksi kansanedustaja Jussi Halla-aho on saanut omakohtaisesti todeta.

Lapualaisten toimeenpanema Suomen ensimmäisen presidentin K.J. Ståhlbergin kyyditys oli tapahtuma, joka sai tavallisen Suomen kansan havahtumaan, että jotain oli tehtävä nyrkkivallan ja omavaltaisen poliittisen uhon pysäyttämiseksi.

Nyt keskiviikkona yritettiin Helsingissä käydä eduskunnan puhemiehen Ben Zyskowiczin kimppuun siitä syystä, että hän kuuluu Suomen pieneen juutalaiseen yhteisöön. Tämän surkean tapahtuman pitäisi toimia nyt herätyshuutona kaikille nyky-Suomen poliittisille ja henkisille johtajille. Mitta on nyt täysi, meidän on opittava taas elämään ihmisiksi yhteisen lakien mukaan ja hyväksyen, että jokaisella ihmisellä on yhtäläinen oikeus elämiseen kuin meillä.

Yhteiskunnallista ilmapiirin jyrkentymisen taustalla vaikuttavat tietenkin paljolti taloudelliset syyt. 1990-luvun lama repäisi yhteiskuntaan elintasokuilun, jota ei kyetty korjaamaan vuosikymmenen lopulla alkaneen ja pitkälle 2000-luvulle jatkuneella nousukaudella. Maahanmuuttajien, pakolaisten ja jopa suoranaisten kerjäläisten kasvavat ihmisvirrat ovat ruokkineet rasistista ajattelua erityisesti siellä, missä vierasmaalaisia on silmin nähden paljon.

Puolueista ovat perussuomalaiset keränneet eniten hyötyä vierasvastaisuuden ja suvaitsemattomuuden lisääntymisestä. Kohtalokas käänne oli myös se, kun SDP julisti puheenjohtaja Jutta Urpilaisen suulla, miten vieraitten "maassa on elettävä maan tavalla". Omat pikku rasistinsa näyttää olevan myös kokoomuksen nuorisojärjestössä.

Miksi maassa maan tavalla -vaatimus pitää koskea vain vierasmaalaisia? Tällä hetkellä olisi kansakunnan henkisten johtajien kannettava suurinta huolta siitä, että suomalaiset elävät maassaan maan tavalla ja kunniaksi maalleen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.