Koko Suomen ongelmien ymmärtäminen on tärkeää

Kokoomuksen kesäkuussa järjestettävä puoluekokous pääsee maistelemaan harvinaista herkkua: kokouksessa valitaan puolueelle uusi puheenjohtaja, mutta samalla myös Suomelle uusi pääministeri. Samanlaisessa tilanteessa oli keskustan puoluekokous ensimmäisen kerran kesällä 2003 ja uudelleen kesällä 2008.

Vaikuttaako kaksoistehtävä puoluekokousedustajien harkintaan? Saattaa vaikuttaa, vaikka ei pitäisi. Kun suurelle puolueelle valitaan puheenjohtajaa, on aina lähdettävä siitä, että hänestä seuraavien eduskuntavaalien jälkeen voi tulla myös pääministeri. Vuodesta 1991 lähtien pääministerinä on ollut vain suurten puolueiden puheenjohtajia, vaikka perustuslaki ei kytkentää määrääkään.

Niinpä kokoomuksen puoluekokousedustajien onkin valintaa tehdessään pohdittava ehdokkaansa kykyä selviytyä valtakunnan ykköspoliitikon tehtävistä. Puheenjohtajan on ymmärrettävä poliittiset prosessit. Hänellä on oltava pääministeriltä vaadittavaa johtajuutta, mutta myös sovittelutaitoja, joilla hallitus pidetään yhtenäisenä. Pääministerin on herätettävä luottamusta Suomen kansainvälisissä kumppaneissa.

Keskiviikkona selvisi, että kokoomuksen uusi puheenjohtaja valitaan aktiivipoliitikoista. Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi ilmoitti, että hän ei ryhdy ehdokkaaksi. Aikaisemmin saman ratkaisun on tehnyt Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Vahvimpina mahdollisina ehdokkaina on mainittu eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori. Heillä oli eniten kannatusta, kun Yle Uutiset kysyi kokoomuksen kansanedustajien suosikkia. Useimmat kansanedustajat ovat puolueessaan melkoisia vaikuttajia, ainakin paikallisesti, mutta heidän äänillään puheenjohtajaa ei kuitenkaan valita.

Ehdokkuuttaan ovat kertoneet harkitsevansa lisäksi ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb ja liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen sekä kokoomuksen naisjärjestön puheenjohtaja Lenita Toivakka. Todennäköistä on, että uusi puheenjohtaja on joku viidestä mainitusta.

Stubbilla, Vapaavuorella ja Virkkusella on ministerikokemusta, joka puhuu heidän puolestaan. Kannattaa kuitenkin muistaa että kaksi lähihistorian vahvaa pääministeriä eli Esko Aho (kesk.) ja Paavo Lipponen nousivat tehtävään ilman päivänkään ministerikokemusta.

Onko ministerin kotipaikalla väliä? Savosta katsottuna olisi eduksi, jos kokoomuksen tuleva puheenjohtaja ja uusi pääministeri ymmärtäisivät koko Suomen ongelmia. Siilinjärveltä kotoisin olevan nykyisen pääministerin Jyrki Kataisen toiminta on ollut alueellisesti tasapuolista. Tarvittaessa hän on uskaltanut jopa jyrätä. Ilman Kataista Kuopio ei edellisen hallituksen aikana olisi saanut takaisin menettämäänsä hammaslääkäreiden koulutusta.

Stubb ja Vapaavuori ovat helsinkiläisiä. Orpo asuu Turussa, Toivakka Mikkelissä ja Virkkunen Jyväskylässä. Asuinpaikka ei kuitenkaan yksin ratkaise kenenkään alueellista ymmärrystä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.