Koko kansa maksaa

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliittoon AKT:hon kuuluvat ahtaajat vauhdittivat työehtosopimusneuvottelujaan tiistaina pysäyttämällä työt maan seitsemässä suurimmassa satamassa. 90 prosenttia Suomen viennistä kulkee meriteitä, joten vauhdituslakon maksajaksi pantiin kerran koko maan kansantalous.

Kuljetusalan liitot eivät ole hienostelleet tes-neuvotteluissaan aina ennenkään. Omia kovia vaatimuksia on ajettu läpi jääräpäisesti, vaikka yleisesti on todettu keinojen johtavan kohtuuttomuuksiin.

Ahtaajien tavoitteet eivät ole vähäiset tälläkään kertaa. Tiistain lakolla taivuteltiin työnantajia hyväksymään, että liiton jäsenille maksetaan mahdollisen irtisanomisen yhteydessä vuoden palkka. Nykyiseen sopimukseen ahtaajat ovat tinkineet jo puolen vuoden palkan, mistä muut ammattiryhmät voivat vain uneksua.

Vuoden irtisanomispalkan lisäksi ahtaajat haluavat tietenkin vielä palkkoihinsa prosenttikorotukset. Prosentteja ei ole vielä kerrottu, mutta valistunut arvaus on, että luku on huomattava.

Suomi elää viennistä, ja ulkomaankaupan keskittyminen satamiin antaa ahtaajille erinomaisen peukaloruuvin vaatimustensa läpiajamiseen. Peukaloruuvia on myös käytetty, sillä palkkatilastojen mukaan ahtaajat ovat noin 47 000 euron vuosipalkallaan ohittaneet jo paperityöläiset, jotka perinteisesti ovat olleet kovinta tiliä tekevää palkkatyöväen aatelia.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.