Koko rintaman hyökkäys

Sosiaalidemokraattinen puolue ei Jutta Urpilaisen vetämänä ole saanut kannatustaan nousuun. Eero Heinäluoman nostaminen eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi saattaa kuitenkin auttaa. Heinäluoma on jatkuvasti äänessä. Mihin on hävinnyt Urpilainen?

Tuoreimmissa valtakunnallisissa kannatustutkimuksissa SDP onkin melko selvästi kyennyt peittoamaan keskustan. Jos sama meno jatkuu seuraavan vuoden, keskusta uhkaa jauhautua kolmoseksi kevään 2011 eduskuntavaaleissa.

Valtakunnallinen kannatus heijastuu yksittäisiin vaalipiireihin. Pohjois-Savossa SDP:n tilanne näyttääkin juuri nyt vakaalta. Ellei suuria mullistuksia tapahdu, puolue säilyttää molemmat paikkansa. Siinä tapauksessa nykyiset kansanedustajat jatkanevat.

SDP voisi menettää Pohjois-Savossa vajaat 3 000 ääntä viime kunnallisvaaleissa saamistaan, jotta sen toinen paikka olisi vaarassa.

Vuoden 2007 vaaleissa varkautelainen Kari Rajamäki sai komeat 7 850 ääntä. Syksyn 2008 kunnallisvaalit näyttivät, että Rajamäen kannatus hänen omassa kotikaupungissaan on todella vahva. Kaiken lisäksi Rajamäki on kyennyt lisäämään kannatustaan Kuopion seudulla.

Yhtä selvä kakkonen SDP:n listalla oli kolme vuotta sitten siilinjärveläinen Tuula Väätäinen (5 018 ääntä).

Lähimmäksi häntä pääsivät kuopiolainen Irja Sokka (2 449) ja leppävirtalainen Mia Hahtala (2 224). Molemmat ovat asettumassa ehdolle myös ensi vuonna.

Ensimmäiset 11 ehdokastaan demarit asettavat Pohjois-Savossa jo huhtikuun piirikokouksessaan. Pelinvaraa jätetään kolmen ehdokkaan verran syksyyn.

Jokainen puolue pyrkii luonnollisesti parantamaan vaalitulostaan edellisistä vaaleista. Niin tekee myös SDP Pohjois-Savossa. Kolmannen paikan saaminen olisi kuitenkin jymy-yllätys, varsinkin kun paikkoja on vaalipiirissä jaossa vain yhdeksän entisen 10 sijasta.

Kolmen paikan tavoite onkin asetettu enemmänkin innostamaan puolueväkeä vaalityöhön, jotta entiset asetelmat kyettäisiin turvaamaan.

Jotta kolmas paikka irtoaisi, pitäisi ääniä kunnallisvaaleihin verrattuna kerätä lisää noin 7 000. Ne ovat tiukassa.

Strategia on kuitenkin selvä: lisää ääniä pitäisi herua erityisesti niille ehdokkaille, jotka tulevat terävimmän kärjen takana. Ei siis riitä, että on puolenkymmentä hyvää ehdokasta, vaan koko listan on oltava tasokas. Kaikkien ehdokkaiden on oltava tosissaan.

Kolmen vuoden takaisista ehdokkaista Kuopion kunnallispolitiikassa vahvat Pekka Kaartinen ja Pekka Pollari eivät ensi vuonna ole mukana.

Sen sijaan Kuopion työväenyhdistyksen puheenjohtaja Neeta Röppänen yrittää jälleen.

Vuonna 2007 Röppäsen äänimäärä oli yllättävän pieni (1 031). Ensi huhtikuussa punnitaan pitkälle se, jääkö Röppänen ikuiseksi lupaukseksi. Nyt on näytön paikka.

Kuopiolainen Niko Korte on jo harjoitellut vuoden 2007 eduskuntavaaleissa ja viime kesän eurovaaleissa. Nuorella Kortteella on haluja poliitikoksi vaikka miten, mutta todennäköisesti hänen aikansa ei ole vieläkään.

Ylä-Savossa SDP panostaa iisalmelaiseen Normetin luottamusmieheen Timo Haveriseen, joka lähtenee ehdokkaaksi.

Onko SDP:n listalla tilaa yllätyksille? Saattaapa hyvinkin olla.

Vuonna 1999 vain yhden kauden jälkeen eduskunnan vapaaehtoisesti jättänyt Jorma Kukkonen on tällä hetkellä keskisuomalaisen Hankasalmen seurakunnan kirkkoherra.

Kukkonen on kuitenkin vuorotteluvapaansa aikana kunnostanut omakotitalon synnyinpitäjässään Rautalammilla ja on muuttamassa asumaan sinne.

Janottaako vanha suola? Ryhtyisikö Kukkos-pappi ehdokkaaksi, kun oma poika Paavali ei ensi vuonna vuoden 2007 tapaan ole ehdokkaana Pohjois-Savossa.

Savon Sanomien artikkelitoimitus kirjoittaa puolueiden valmistautumisesta vuoden 2011 eduskuntavaaleihin Pohjois-Savin vaalipiirissä. Keskustan valmistautumisesta julkaistiin Seppo Konosen kolumni 2.3.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.