Kokoomukselle jää käteen Musta Pekka

Suomen Kuvalehti lisäsi höyryä keskusteluun julkistaessaan perjantaina hahmotelman Suomen uudeksi kuntakartaksi. Lehden mukaan kyseessä on vielä salainen kartta, jonka valtiovarainministeriö aikoo julkistaa helmikuussa ja jonka varassa hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) ensi kuun puolivälissä aloittaa kuntapäättäjille tarkoitetut alueelliset kuulemistilaisuudet. Ministeriöstä tämä kuitenkin oitis kiistettiin. Ylijohtaja Päivi Laajalan mukaan kuntarakennetyöryhmän työ on vielä kesken.

Oli niin tai näin, Suomen Kuvalehden julkistama kartta on noudattaa melko tarkasti uudesta kuntarakenteesta esitettyjä arvailuja. Jäljelle jäävien kuntien lukumäärä tosin on kartassa jonkin verran pienempi kuin on veikkailtu. Suomessa on nykyään 336 kuntaa ja on arveltu, että uudistuksen myötä niiden lukumäärä laskisi runsaaseen sataan. Nyt julkistetussa kartassa on vain 70 kuntaa.

Periaate karttahahmotelmassa on, että suuri osa uusista kunnista muodostettaisiin suurten kaupunkikeskusten ympärillä olevien työssäkäynti- ja asioimisalueiden mukaisiksi. Myös niiden ulkopuolella olevia kuntia liitettäisiin mahdollisimman paljon yhteen.

Niin kuin odottaa sopii, kuntarakennetyöryhmä haluaa panna yhteen muunmuassa Kuopion, Tampereen ja Turun seudun kunnat. Kaupunkien kyljessä sijaitseville niin sanotuille kehyskunnille, vaikkapa Siilinjärvelle, tämä merkitsisi vastentahtoista liitosta isomman naapurin kanssa.

Pääkaupunkiseudulla kartassa on naitettu Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.

Pohjois-Savoon kartta tarjoilee kolmenapaista mallia, joka rakentuisi Iisalmen, Kuopion ja Varkauden ympärille. Leppävirran asema kartassa jää osin ratkaisematta: kunta voitaisiin jakaa Kuopion ja Varkauden kesken. Uutta Varkautta vahvistettaisiin Etelä-Savon puolelta ainakin Joroisilla ja Heinävedellä. Pieksämäen kohtalo on jätetty avoimeksi.

Kolmen kunnan Pohjois-Savo ei ole uusi ajatus. Sitä on ajanut jo pitkään maakunnan elinkeinoelämä Kuopion kauppakamarin johdolla. Sattumaa tai ei, Joroinen ja Heinävesi kuuluvat eteläsavolaisista kunnista Kuopion kauppakamarin toimialueeseen.

Uudesta kuntarakenteesta päättäminen ei ole yksinkertainen asia. Viime kesän hallitusneuvotteluissa asiasta saatiin kohtalaisen vahva periaatteellinen yksimielisyys erityisesti kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden kesken.

Ongelma on kuitenkin se, että keinoista yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi ei sovittu. Jo viime vuoden syyskuussa SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner totesi Savon Sanomien haastattelussa, että sosiaalidemokraatit eivät hyväksy pakkoliitoksia. Jungner tuli ulos sen jälkeen, kun keinoista ei ollut löydetty uudistuksen ohjausryhmässä yksimielisyyttä.

Juuri nyt näyttää vahvasti siltä, että ministeri Virkkusella ja hänen puolueelleen jää kuntapelissä käteen Musta Pekka. Esitys uudistukseksi valmistuu, mutta minkäänlaisia takeita sen viemiseksi käytäntöön ei ainakaan vielä ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.