Kokoomuksen vuoro

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen ruoti keskustan puoluehallituksen kokouksessa viime vuoden lokakuussa syitä puolueensa vaalitappioon. Yksi syy oli Vanhasen mielestä se, että puolue epäonnistui viestinnässään.

Vanhanen sanoi, että saman aikaan kun "puolueen johto uudistaa maata rakentaen hyvää huomista, osa porukasta kulkee perässä nenää nyrpistellen".

Vanhanen oli oikeassa. Keskustalaisilla poliitikoilla, etenkin kansanedustajilla, on tapana kentällä kiivaasti moittia hallitusta silloin, kun puolue itse on hallituksessa.

Keskustassa kyse on ollut yleensä siitä, että maakuntien naiset ja miehet ovat arvioineet hallituksen päätösten kalvavan etelän rintamaiden ulkopuolista Suomea.

Näyttää siltä, että kokoomuksessa ollaan sortumassa samaan syntiin. Syksyn ja alkaneen vuoden aikana pääkaupunkiseudun kokoomuspoliitikot - kansanedustajat, mutta myös ministerit - ovat jaksaneet nalkuttaa alueellistamisesta, josta on selvät kirjaukset hallitusohjelmassa ja josta hallituspuolueet ainakin muodollisesti ovat siis samaa mieltä.

Pisimmälle on mennyt kokoomuksen espoolainen kansanedustaja Hanna-Leena Hemming, joka perjantaina vaati sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän (kesk.) eroa. Hemmingin perustelu oli "äärimmäinen epäluottamus", joka on syntynyt Lääkelaitoksen alueellistamiseen liittyvissä asioissa.

Kokoomuksen kannatuksen kasvu on ainakin osittain johtunut siitä, että puolueen johto on osannut viestiä puolueen tavoitteista johdonmukaisella tavalla. Hemmingin ja muiden purkaukset rikkovat tätä johdonmukaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.