Kolkuttavalle avattiin

Tuhansien työpaikkojen menetykset eivät ole meidän maailmanajassamme enää mitään uutisia. Eivät ne ole sitä Suomessa puhumattakaan sitten suuresta maailmasta, jossa esimerkiksi amerikkalaisten autotehtaitten saneerauksissa on pantu kertapäätöksellä kymmeniä tuhansia kilometritehtaalle.

Tuhannen uuden työpaikan synty on sen sijaan jo harvinaisuus. Se on niin erikoinen juttu, ettei sen suuruusluokkaa ja merkitystä tahdo edes käsittää yhdellä istumalla.

Pieksämäkeä tuollainen ilosanoma on kuitenkin nyt kohdannut. Ideaparkin kaavaillut tuhat-tuhatkaksisataa työpaikkaa eivät tulleet pyytämättä vaan kaupungin johdon sitkeän työn seurauksena.

Kolkuttavalle avataan, sanotaan Isossa kirjassa, ja kaupunginjohtaja Tapio Turunen esikuntineen sen voi nyt todistaa päästyään useamman koputuksen ja kärsivällisen odottelun jälkeen Ideaparkin isän Toivo Sukarin puheille.

Savon tuhannen työpaikan yritykset on lueteltu äkkiä.

Julkisella puolella tuhansien ihmisten leipäpuita on useitakin - etunenässä Kuopion kaupunki kuusine tuhansine ja KYS neljine tuhansine työntekijöineen - mutta yksityiset yritykset: tarvitaanko siinä kuin yksi etusormi, joka sojottaa Stora Ensolle Varkauteen? Siellä väkeä on vielä yhden tuhannen tarpeiksi.

Kuopion suurin yksityinen työllistäjä on osuusliike PeeÄssä reilulla kuudellasadalla työntekijällään. Postin Itä-Suomen lajittelukeskus työllistää kaupungissa puolisen tuhatta. Lujayhtymä, joka on laajennut valtakunnalliseksi, maksaa palkkaa liki kolmelle sadalle.

Kun Ideaparkin työpaikkatavoitteita vertaa näihin lukuihin, niin ymmärtää sen merkityksen Pieksämäelle. Parinkymmenen tuhannen asukkaan Pieksämäellä, jossa väkeä on vajaa neljäsosa Kuopiosta, uuden yrityksen suhteellinen merkitys vielä moninkertaistuu.

Jotkut kommentaattorit ovat olleet sitä mieltä, että Pieksämäki on nyt palaamassa Suomen kartalle Ideaparkin myötä.

Kyllä kai kaupunki on ollut kartalla tähänkin asti ja saanut myös kokoonsa nähden runsaasti julkisuutta.

Julkisuutta se on kielteinenkin julkisuus. Pieksämäkeläiset jos ketkä sen tietävät taisteltuaan itsensä irti Suomen surkeimman kaupungin maineesta.

Mutta onhan Pieksämäellä ollut myös Pateri edeltäjineen. Suomalaiset ovat urheilukansaa, eikä kukaan urheilua seuraava ole voinut olla tietämätön, miten Pieksämäki on ollut yksi maan suurista lentopallokaupungeista.

Pateri on jäänyt viime vuosina niin Savossa kuin koko valtakunnassakin Pielaveden Sammon varjoon, mutta Ideaparkista päätellen kaupungilla on vielä tallella entisten parempien aikojen peruina runsaat varastot ponnistus- ja iskuvoimaa.

Maasta se pienikin ponnistaa... Mistä on Pieksämäen uuden menestystarinan ainekset koottu?

Takavuosina kaupungin kunnallispolitiikka oli täysin sekaisin, kun luottamusmies- ja virkamiesjohto eivät tulleet lainkaan toimeen keskenään.

Kaupunginjohtajan vaihdos selkeytti tilanteen, ja vähin erin kyettiin ratkaisemaan järjellä myös se maantieteellinen järjettömyys, joka oli syntynyt Pieksämäen maalaiskunnan, Jäppilän ja Virtasalmen kuntaliitoksen seurauksena.

Maankuulussa Moilasen leipomossa osataan tehdä varmasti myös hyvää reikäleipää, mutta kunnallispolitiikassa ei reikäleivästä tullut lisäkaloreita kenellekään. Päinvastoin hajotettiin vähiä voimia.

Kunnallispolitiikka, jossa ei takerruta lillukanvarsiin ja virkamiesjohto, jolla on näkemystä ja pyrkimystä: siinä kai ne lienevät menestyksen yksinkertaiset eväät. Niiden pitäisi rohkaista muitakin maailmanlopun kunniksi ja kaupungeiksi leimattuja paikkakuntia näyttämään närhin värkit niille, jotka ovat ottaneet oikeudekseen jakaa maan kuntia eläviin ja kuolleisiin.

Pieksämäen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sirkka Rytkönen on julkisesti kiitellyt kaupunginjohtaja Turusta. Kai tässä on nyt syytä kiitellä myös puheenjohtajaa itseään.

Savon Sanomat oli tosin kaukaa viisas ja nimesi Sirkka Rytkösen toissa jo toissa vuonna Savonmuan Hilimaksi. Se oli hyvä valinta jo siihen aikaan - puhumattakaan sitten tästä päivästä.

Meillä on Savossa hyvät naiset. Hyvät ja suloiset. Kiitoksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.