Kolme pankkia jatkaa fuusioselvitystään

Iisalmen, Kuopion ja Varkauden Osuuspankit tiedottivat keskiviikkona, että ne jatkavat selvitystyötä yhdistymisestään. Osapuolten mukaan Pohjois-Savon kolmen suurimman Osuuspankin fuusion tavoitteena on luoda nykyistä suurempi kokonaisuus vastaamaan sekä yritys- että henkilöasiakkaiden uusia tarpeita. Sitä ei ole julkilausuttu, mutta fuusioissa etsitään aina myös keinoja parantaa kustannustehokkuutta.

Kuopion Osuuspankin hallituksen aloitteesta viime syksynä käynnistetyn selvitystyön ulkopuolella olivat alun alkaen ja ovat edelleen maakunnan muut 13 Osuuspankkia. Maakunnan suurimpia Osuuspankkeja lukuunottamatta yhdistymiskaavailut eivät kiinnostaneet niitä edes piirustuspöytäasteelle. Nyt Iisalmi, Kuopio ja Varkaus haluavat katsoa yhdistymishalunsa keskenään. Muita voi tulla mukaan myöhemmin, sitten jos uusi pankki on syntynyt. Neuvottelustrategia on looginen.

Jos maakunnallisen Osuuspankin synnytyksessä päästään puheista tekoihin, ja se aloittaa toimintansa vuoden 2011 alussa, Pohjois-Savon osuuspankkikenttä näyttää hyvin toisenlaiselta kuin nyt. Asetelma on samanlainen kuin Osuuskauppa Peeässän kätilöinnin aikoihin. Tuolloin yläsavolainen Koljonvirta ja Kuopion Osuuskauppa löysivät toisensa. Ulkopuolelle jäivät pienet osuuskaupat Pielavedellä ja Vesannolla.

Osuuskauppojen yhdistymistä vauhdittivat taloudelliset realiteetit. Niihin aikoihin S-ryhmä oli kauppakisassa altavastaajana. Osuuspankit ovat sen sijaan vahvassa asemassa niin markkinaosuudella kuin tuloskunnollakin mitattuna. Näin fuusio perustuisi vapaaehtoisuuteen täysin vailla taloudellista painetta.

Maakunnallinen Osuuspankki ei ole ajatuksena uusi. Idea piipahti julkisuudessa parisenkymmentä vuotta sitten. Se ammuttiin alas monesta suunnasta ennen kuin se ehätti ilmaan kunnolla edes nousta.

90-luvun loppupuolella ryhmittymässä käytiin raastavaa kädenvääntöä uudesta hallintomallista. Se johti lopulta siihen, että osuuspankkiryhmästä irtaantuivat nykyiset Koivunlehtipankit. Vakavaraiset koivunlehtiryhmittymän pankit näkivät uhkana itsemääräämisoikeuden kaventumisen ja pääomiensa valumisen muihin kuin paikallisiin tarpeisiin.

Selvältä joka tapauksessa näyttää, että ainakin Pohjois-Savossa osuuspankkiväellä on kaupungeissa eriävä näkemys tarvittavista kilpailuvalteista kuin maaseutupaikkakunnilla. Pienet pankit luottavat yhä paikallistuntemukseen ja läheisyyteen. Kaupungeissa läheisyyden käsite on muuttunut. Tuttu pankkitoimihenkilö ei ole enää niin tuttu, kun pankit kustannusjahdissaan ulkoistivat asiakkaita konttoreista nettiyhteyksien päähän. 2000-luvun pankkiasiakas on tottunut kilpailuttaja, eikä asiakassuhde ole läheskään yhtä usein elinikäinen kuin se aikaisemmin oli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.