Kolmen kaupungin karuselli

Olen rällännyt viime vuodet varsinaista Itä-Suomen rallia Kuopion, Savonlinnan ja Joensuun välillä, joista jokaiseen olen pystyttänyt majani vähintään kerran. Itä-Suomea kierrellessä on syntynyt joukko sekalaisia havaintoja näiden kolmen kaupungin yhteneväisyyksistä ja eroista.

Kokemukseni mukaan Kuopiossa ollaan savolaisia, Joensuussa pohjoiskarjalaisia, mutta Savonlinnassa savonlinnalaisia. Joensuu ja Kuopio saavat keikkua maakuntiensa keulakuvina. Savonlinnassa ei oman mutuni mukaan haluta olla eteläsavolaisia, koska maakunta haiskahtaa liikaa Mikkeliltä.

Kotiseuturakkaimpia ollaan ehkä Kuopiossa, jossa savolaisuus näkyy kaikkialla. Savolaisuudesta ollaan ylpeitä ja murretta käytetään reippaasti esimerkiksi mainoksissa. Välillä niinkin reippaasti, että viestin sisältö jää viäntämisen ja kiäntämisen jalkoihin.

Mielikuvissani Kuopio kiteytyy Puijon torniin ja kalakukkoihin, Savonlinna Olavinlinnaan ja lörtsyihin, mutta entäs Joensuu? Joensuulle ei tunnu löytyvän yhtä helposti maamerkkiä ja paikallisherkkua.

Tuttavani ehdotti ruoaksi karjalanpiirakoita ja vatruskoita – ”vai oliko ne sittenkin Etelä-Karjalasta?” – mutta rasismi muistetaan vieläkin mainita. Nyt joku brändityöryhmä äkkiä hätiin!

Minun mielestäni Joensuu ei ole sen vihamielisempi kaupunki kuin mikään muukaan. Toisaalta, saattaisin ajatella toisin Joensuusta ja koko Suomesta, jos hipiäni ei olisi sävyä kalkkilaivan kapteeni.

Käyttäjäkokemusteni mukaan kaupungeilla on paljon muutakin yhteistä kuin itäinen sijainti. Ehkä hienoin yhdistävä tekijä on Saimaa. Se kirjaimellisesti yhdistää kaupungit: ota vene allesi Joensuusta, heitä ylävitonen norpan kanssa Savonlinnassa ja putkahda kanavien läpi Kallavedelle.

Kaupungeille yhteistä on myös Itä-Suomen yliopisto. Yliopisto sitoo kolme kaupunkia yhteen, mutta yhteiselo ei aina ole aivan mutkatonta. Savonlinnassa on pelätty kampuksen lakkauttamista aina, koska pääkonttori ja päätökset ovat jossain muualla. Joensuu ja Kuopio taitavat väsymättä tarkkailla sitä, kumpi saa ja kumpi antaa, ja onko karkit jaettu tasan.

Kaupunkeja yhdistää myös se, että niissä pelätään pääkaupunkiseudun jättävän meidät oman onnemme nojaan. Alueellistaminen on kannatettava ajatus, mutta vaikea toteuttaa. Se tiedetään periferiassa. Lappi alkaa Kuopion takaa, susiraja kulkee Joensuussa ja Savonlinnassa ei ole kuin se linna.

Kuopion yksi parhaista puolista on laaja ruokaravintoloiden tarjonta. Joensuun ruokapaikkoja hallitsee täysin eräs kirjain ketjuravintoloineen, eikä Savonlinnassa väkiluku taida riittää kovin monen ympärivuotisen ravintolan ylläpitämiseen.

Kuopio pesee muut myös upealla kauppahallillaan. Savonlinnassa ei kauppahallia ole ollut vuosikymmeniin. Joensuussa on sentään kauppahalli, mutta epäilen 1960-luvun betonilaatikon olevan yksi Suomen rumimmista rakennuksista.

Joensuun toria rumentaa kauppahalli, mutta Kuopion suurta ja kuuluisaa rumentavat epämääräiset liikuskelijat, jotka viihtyvät mualiman navan tuntumassa yhtä hyvin kuin matkailijatkin. Joensuussa ja Savonlinnassa laitapuolta kulkevia näkee harvemmin kaupungin paraatipaikalla. Heidät on kai siivottu jonnekin pois silmistä.

Kesäkaupunkeina kaikki ovat mahtavia.

Savonlinnassa tehtiin yksi asia muita fiksummin: oopperajuhlat pitävät matkailijoiden ja rahan virtaa yllä kokonaisen kuukauden. Tosin kansanterveyden kannalta on parempi, ettei Kuopiossa kumota viiniä kuukautta eikä Ilosaaressa rokata toista mokomaa. Oopperan henki on ehkä hel­lempi maksalle.

Olisi johdonmukaista päättää vertailu siihen, että esittäisin lopputuloksena jonkin kolmesta kaupungista olevan muita parempi. Kuka sellaista kuitenkaan haluaa tehdä? Varsinkaan, kun tarkoitus on jatkaa kolmen kaupungin karusellissa tulevaisuudessakin ilman, että toreilla saa turpaansa.

Havaintojeni todenmukaisuus on jokaisen helppo käydä itse testaamassa, sillä kaupungista toiseen hurauttaa kahdessa tunnissa. Kesäteemaksi Itä-Suomi tutuksi ja kolme maakuntaa haltuun!

Kirjoittaja on Savon Sanomien toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.