Kolmikannalle tekohengitystä

Hallituksen, ammattiyhdistysliikkeen ja työnantajajärjestöjen niinsanottu kolmikantayhteistyö on muutaman viime vuoden ollut heikossa hapessa. Työnantajien kieltäytyminen tulopoliittisista sopimuksista vei yhteistyöltä yhden perinteisen alustan. Palkansaajajärjestöjen epäluuloja porvarihallitusta kohtaan kasvatti taannoinen kinaaminen eläkeikärajan nostamisesta.

Osin kyse on myös puoluepoliittisesta kädenväännöstä. Oppositioon viime vaalien jälkeen joutunut SDP on yrittänyt ja onnistunutkin lyömään kiilaa hallituksen ja palkansaajajärjestöjen väliin. Palkansaajien keskusjärjestöissä hallituksen asettamia tavoitteita on ymmärretty kohtuullisen hyvin, mutta eräissä sosiaalidemokraattisvetoisissa ammattiliitoissa asenteet ovat olleet jyrkempiä.

Pahin kolmikannan epäonnistuminen oli, kun Jukka Rantalan johtaman työryhmän työ ajautui umpikujaan. Työryhmä pohti työurien pidentämistä. Se asetettiin sen jälkeen, kun hallitus joutui ammattiyhdistysliikkeen ja poliittisen opposition paineen alla perumaan periaatepäätöksensä eläkeiän nostamisesta.

Rantalan työryhmän umpikuja johti viime talvena tyypilliseen ratkaisuun: asetettiin useampia työryhmiä. Samalla työryhmien toimeksiantoa lavennettiin pelkistä työurista. Tähtäimeksi asetettiin "kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelma", jollainen julkistettiinkin keskiviikkona.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen kehui ohjelmaa historialliseksi ja eurooppalaisittain poikkeukselliseksi. Jälkimmäinen luonnehdinta pitääkin jossain määrin paikkansa. Muutamissa muissa EU-maissa hallitukset ja ammattiyhdistysliike ovat sotajalalla julkisen talouden tervehdyttämistoimien vuoksi. Lakkoilevat ammattiliitot eivät taivu neuvottelupöytään.

Historiallisuus ohjelmasta valitettavasti on kaukana. Ohjelmassa on 90 esitystä, jotka tähtäävät muun muassa nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseen, koulutuksen kehittämiseen, tuottavuuden lisäämiseen ja harmaan talouden kitkemiseen. Suurin osa esityksistä liikkuu kuitenkin niin yleisellä tasolla, että niistä on vaikea edes olla eri mieltä. Todennäköistä silti on, että osa esityksistä päätyy ensi vuoden vaalien jälkeen muodostettavan uuden hallituksen ohjelmaan.

Jo aikaisemmin hallitus ja järjestöt sopivat, että työurien pidentämistä miettivä työryhmä saa rauhassa jatkaa työtään. Työryhmän työlle ei ole asetettu takarajaa. Parhaassa tapauksessa jotakin saadaan aikaan hallitusneuvotteluihin, mutta mitään takeita siitä ei ole. Verotuksestakaan keskiviikkona julkistetussa ohjelmassa ei puhuta juuri mitään.

Kolmikantainen yhteistyö on takkuillut. Jos nyt nyt valmistunut ympäripyöreä ohjelma antaa yhteistyölle uutta happea ja parantaa osapuolten keskinäistä luottamusta, se tietenkin kannatti tehdä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kulmuni on köysissä

Viitostie parantuu sumppu kerrallaan

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Helppoja keinoja tulisi käyttää ennen vaikeita

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Räjähdyksestä katastrofi kovaonniselle Libanonille

Uimareilla kelpo oltavat Kuopiossa

Päivän päähän näkee hämärästi

Koulujen määrä tuskin puolittuu loputtomiin

Rahalla saa ja hevosella pääsee

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.