Kolmikolla enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja

Perusporvaripohjalta ponnistavat hallitusneuvottelut ovat synnyttämässä Suomeen ideologisesti eheän hallitus–oppositio-asetelman.

Kolmella suurimmalla puolueella on enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä. Myös ”kolmen ässän” eli Juha Sipilän (kesk.), Timo Soinin (ps.) ja Alexander Stubbin (kok.) keskinäinen luottamus helpottaa kynnyskysymysten ylittämistä, kun edessä on raskaiden päätösten täyteinen nelivuotiskausi.

Hallitustunnusteluissa ytimen muodostivat keskusta ja perussuomalaiset. Tämä maakuntien Suomen akseli on ollut yhteisessä vastuussa vain kerran aikaisemmin, kun perussuomalaisten edeltäjä SMP osallistui 1980-luvulla Kalevi Sorsan (sd.) punamultahallitukseen.

1950-luvulla samasta juuresta erkaantuneita puolueita yhdistää aatehistoriassa alkiolainen ”köyhän asia”. Tulevien miljardileikkausten on arvioitu olevan erityisen tuskallisia juuri perussuomalaisille. Asian kääntöpuoli on se, että kestävä julkinen talous, valtion velkaantumisen pysäyttäminen ja tolkullinen verotus ovat köyhänkin paras turva.

Keskustalla ja kokoomuksella on yhteinen tahtotila leikkauksista, jotka perustetaan valtiovarainministeriön laskelmaan. Keskustan ja perussuomalaisten liitto puolestaan asettaa jarruja metropolikehitykselle. EU-politiikassa keskusta ja perussuomalaiset ovat tällä hetkellä niin ikään lähempänä toisiaan kuin kokoomusta.

Kreikka ei tällä kertaa ratkaise Suomen hallituskokoonpanoa kuten neljä vuotta sitten. Perussuomalaiset ovat jo ilmaisseet, että eurokriisiä voidaan hoitaa nykyisten vakausmekanismien puitteissa. Keskustakaan ei halua kasvattaa Suomen vastuita eikä syventää Euroopan yhdentymistä nykyisestä. Tässä on jonkin verran sovittelemista kokoomuksen kanssa.

EU-politiikka on silti vain yksi, täysin neuvoteltavissa oleva palanen hallitusohjelmassa. Tärkeintä juuri nyt on hoitaa oma pesä kuntoon talouskasvua ja kilpailukykyä elvyttämällä.

Syntyvää hallitusta on perusteltua kutsua konservatiiviseksi siitä huolimatta, että kokoomuksen johdossa oleva keskipolvi edustaa talousliberalismin lisäksi arvoliberalismia. Kolmen puolueen historioissa ei tarvitse mennä kovin kauas löytääkseen kodin, uskonnon ja isänmaan yhteiset nimittäjät.

Vaaleissa kokoomuksen kansanedustajiksi nousi liuta nuorisojärjestössä marinoituja aatteellisia nuorkonservatiiveja, jotka voivat Stubbin kauhuksi löytää perussuomalaiset maahanmuuttokysymyksissä. Keskusta ja kokoomus yhdessä muodostavat kuitenkin maahanmuuton suhteen maltillisen koalition.

Oppositioon jäänet RKP ja vihreät ilmaisivat tuoreeltaan pettymystään uhkailemalla ihmisarvon puolustamisen ja kansainvälisyyden jäävän nyt syrjään. Tämä on liioittelua, vaikka politiikan painopiste muuttuukin.

Perusporvarihallitus tinkinee jossain määrin maailmanparannuksesta kansallisen edun nimissä. Edes kehitysapu ei ole koskematon, kun julkista taloutta ryhdytään nostamaan nykyisestä suosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meillä on rautamamma, joka ei ehkä välitäkään lastensa kärsimyksestä

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.