Kompromissi syntyi

Sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) ajama hanke kerjäämisen kieltämisestä lailla kaatui hallituksessa toissapäivänä. Ratkaisu ei ollut yllätys, sillä päähallituspuolueissa esityksen tiimoilta oli melkoista ristivetoa.

Kerjäämisilmiöstä on tullut kansalaisilta niin paljon kielteistä palautetta, että hallitus oli kuitenkin pakotettu täsmentämään järjestyslakia. Lakiin haetaan nyt sananmuotoa, jolla puututaan aggressiiviseen käyttäytymiseen kerjäämisen yhteydessä. On myös oikein, että lakiesitys pitää sisällään luvattoman leiriytymisen kieltämisen.

Kerjäämisen kieltäminen lailla on länsimaisessa demokratiassa lähes mahdotonta. Jos kerjääminen aiheuttaa väkivaltatilanteita, siihen on kuitenkin puututtava välittömästi ja määrätietoisesti. Tilanne on nykyisin hämmentävä, kun poliisi ei välttämättä aina tiedä, milloin tukaliinkin tilanteisiin voi lain mukaan puuttua.

Poliisi epäilee, että kerjäämiseen liittyy järjestäytyneitä piirteitä. Taustalla arvellaan olevan rikollisjärjestöjä. Toimintaan voi liittyä myös ihmiskauppaa. Sellainen on kitkettävä yhteistyössä muiden maiden viranomaisten kanssa. Euroopan unionilla on tässä työssä merkittävä rooli.

Kerjäläisilmiössä on kysymys hyvin köyhien ihmisten kohtaloista. Ajattelun pitää lähteä siitä, että kerjäläisiä autetaan heidän kotimaassaan, jolloin kerjuulle ei tarvitse lähteä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Hutiloinnin hinta

Liian hyviä neuvoja

Turkki pelaa kyynistä peliä, jota heikko EU vain moittii

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.