Koneyrittäjät jäivät metsäkeskustelun katveeseen

Viimeaikaiset metsiä koskevat keskustelut ovat painottuneet siinä määrin metsänhoidollisiin näkökulmiin, että juuri mitään muuta ei ole metsistä sitten puhuttukaan.

Teollisuuden laajentumishankkeista, toteutuneista, tulevista ja suunnitteilla olevista hankkeista käynnistynyt debatti on saanut monenlaisia muotoja. Väiteltiin metsien riittävyydestä. Kun keskustelu aikansa rönsyili, esille putkahti kansalaisaloite avohakkuiden kieltämiseksi valtion metsissä. Viimeisimmäksi on puhuttu tarpeesta rajoittaa metsien hakkuita ilmastosyistä.

Sinänsä mielenkiintoisten keskustelujen puutteeksi on laskettava se, että metsäala on muutakin kuin ylätason suunnitelmia ja haaveita täällä ja tuolla. Se on jokapäivästä arkea monille perheille erityisesti maakunnissa. Metsänomistajat myyvät puuta, metsäyhtiöt ostavat ja koneyrittäjät hakkaavat puut ja kuljettavat ne metsistä sahoille ja tehtaille. Tästä ketjusta juuri leimikoissa ahertavat metsäkoneyrittäjät ovat jääneet metsäkeskustelussa pahemman kerran katveeseen.

Koneyrittäjät ry:n äskettäisen selvityksen mukaan puunkorjuualalla tehtiin ennätyshakkuut, mutta kustannusten nousu ja alenevat urakointihinnat painoivat mediaaniyrityksen liikevaihdon reilun kymmenen prosentin laskuun ja liiketuloskin laski 1,26 prosenttiin.

Jos metsäkoneyrittämisen edellytykset pysyvät jatkossakin yhtä kehnoina, alan vetovoimaisuus työllistäjänä ei varmasti kasva, vaikka pitäisi.

Voikin olla, että komeiden tehdashankkeiden toteutumisen esteeksi saattaa nousta niin yksinkertainen asia kuin pula puunkorjaajista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Pärjäätkö simpanssille?

Joulukuusi perustuu valeuutiseen

Tuleva hallitus taitaa olla sinipunavihreä

Monipuolinen rakentaminen tuo eloa ydinkeskustaan

Miksi päätöksenteko on niin vaikeaa?

Isot maalit jäävät tekemättä

Metsäkeskustelun on parasta nojata tutkimustietoon

Väestöennusteet vaikuttavat kaikkeen politiikkaan

Kysy, auta, luota - äläkä laula kuorossa

Työtä tekijöille on tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.